Hogy kezdődött? Miért pont Simson? Első lépések, kismotor választás

Egy fiatal, ambiciózus motoros, aki egyszer kipróbálta valahol a motorozás örömét, akárcsak egy robogón, s elragadta, nos, nem meglepő, ha komolyabb gépre vágyik, drágábbra, nem pedig egy régebbi vasra szeretne felülni.

És nem is lehet haragudni egy nagyon fiatal, AM kategóriás jogosítványt elkezdeni kívánó, vagy már eme jogsival rendelkező srácra, lányra. Hiszen egy fiatal min képzeli el magát jobban? Egy Simsonon, vagy mondjuk egy Aprilia RS-en? Valószínűleg inkább az utóbbin.

A motorozás romantikája akkor csapott meg először, amikor keresztapám felajánlotta, hogy kipróbálhatom a robogóját. Hát, akkor még semmilyen kétkerekű, benzines járgányon nem ültem még, és hát mit válogassak? Örömmel mentem bele, úgyhogy kimentünk az utcára, és kerültem egy nagyon kicsit a faluban. Elvoltam ájulva attól a legfeljebb 40 km/órától, amivel mentem. Azt hittem, az milyen nagy sebesség, és száguldásnak éreztem.

Pedig hol volt az még bármitől…

Ettől a ponttól kezdve nagyon elkezdte birizgálni az agyamat. Milyen motorok vannak? Hogy mennek? Abban az időben, mikor ez elkezdődött, 50 ccm-nél nagyobb motorokat nem néztem, csak ebben a kategóriában keresgéltem. Több kiszemeltem is volt, mint pl az Aprilia RS, Aprilia SX, Yamaha DT, avagy Motorhispania segédmotorjai. Ezek az álmok szépek és aranyosak voltak, sokáig nem is akartam máshogyan gondolni. Apám mutatta meg először a Simsonokat, és, hogy őszinte legyek, forró fejjel azt mondtam, nekem nem kell ilyen. Nyilvánvaló, hogy mi állt eme igencsak rossz hozzáállás mögött: régi, és nem megy úgy, mint az erősebb kategóriatársak.

Azért apa csak vett egyet, amit később be is szeretnék mutatni, egy másik cikkben. Részletekbe a motorról nem bocsátkoznék, majd megteszem egy másik alkalommal. 🙂

És, hogy mélyen őszinte legyek, nagyon nem bántam meg. Olyannyira, hogy mikor odajutottam, hogy vegyek magamnak egy saját motort, Simsont vettem.

Ugyanis a Simson a legolcsóbb tanulómotor volt, abban az időben ez a kijelentés teljes mértékben helytállt. Annak idején még 70.000-80.000 forint környékén egész jó gépeket lehetett venni, míg mondjuk egy Aprilia SX 50 200.000 forinttól indult, a jobb fajta. Az RS-ről meg ne is beszéljünk. Kezdetben álmodoztam róluk, de én mind a jogosítványaim, mind a motorjaim önerőből, a pénz félrerakásával hoztam össze, és esélytelen volt nekem akkor még, hogy vegyek egy komolyabb kategóriatársat.

A Simsonnal ugyanis az ember “szinte” úgy eshet-kelhet, hogy nem kifejezetten kell olyan sokat ráköltenie, mint egy komolyabb 50-es moci esetében. Fillérekből ki lehet hozni a javítását, és azoknak is nagyon jó kezdés, akiket érdekel a motorszerelés, hiszen semmit nem kell lebontani ahhoz, hogy mondjuk le szedd a karbit.

Tehát, nekem, egy olyan embernek, aki összekuporgatta a pénzét egy kezdőmotorra, a Simson tökéletes választás. És bele nyúlhat ugyan bárki egy rosszabb állapotúba, de ha van valaki, akitől lehet segítséget kérni, és megtanít alap dolgokra, utána könnyen rendbe rakható, és ritkábban kell szerelő segítségét kérni.

Én annak idején ezek tudatában vettem meg azt a motort, amitől idén nyáron váltam meg, és ezt a döntést nem bántam meg (mármint azt, hogy megvettem, az eladását bánom, de jött a nagy tesója, így szükségszerű volt).Sok mindenre megtanított, és megszerettem, estünk is azért, és lássuk be, egy Simsont sokkal egyszerűbb javítani, és meglehetősen olcsóbb is, mint egy másik 50-es kategóriában induló kismotort.

És ebben a döntésben nem játszott szerepet a fogyasztás. Azzal eleve kár foglalkozni, mindennek megvan az ára, nyilván kisebb kategóriában kicsi, nagyobb kategóriában nagyobb.

Fentebb említettem, hogy még akkor, mikor én vettem a Simsonomat, garantáltan jobban megérte beruházni egy ilyen veterán segédmocira, hiszen legolcsóbb tanulómotor volt. Nos, ugyan igaz, hogy a Simson árak jelenleg az egekben járnak, hiszen rengeteg távozik külföldre, még mindig jobban megérheti beruházni egy ilyen kisgépre, a magas árak ellenére is. Illetve, ami nem elhanyagolható, ha esik vele a fiatal motoregér, akkor a szerelése a veteránnak még mindig olcsóbb, sokkal egyszerűbb, és legfontosabb, otthon, hivatásos szerelő nélkül is teljes mértékben jól megoldható.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s