2019-es EICMA legőrültebb motorjai

Az idei EICMA mondhatni, tele volt meglepetésekkel, amelynek egyik jelentős tényezője, hogy ebben az évben igen sok igazán egyedi motorkerékpárt csodálhatott meg a résztvevő. Na, valaki van itt, aki arra számított, hogy beszélünk Pierre Terblanche, Aston Martin, és Bimota vasairól?

Kawasaki felélesztette a Bimotát, és készített egy Tesi-t, egy H2-es motorral. Pierre Terblanche tervezett egy elektromos motort, amely olyan, akárcsak bármi a Terminátorból. Aston Martin és Brough Superior szerelemgyermeke egy piszok drága, felturbósított gépezet az igazán gazdagoknak. Egy apócska svéd márka tervezett egy tradicionális vasacskát amely visszatekint a háború utáni évekre, amikor ugyanis a motorkerékpárok voltak a legolcsóbb járművek a többségnek. És még itt van Adrian Morton, aki annyira élvezi a tervezőasztalnál eltöltött időt, hogy nem tudott segíteni magán, és újonnan egy MV Agusta 1000-el rukkolt elő. Már látszik is, miről lesz szó az elkövetkezendő sorokban.

Senki nem tagadja, hogy az ipar nehéz időket él, azonban a radikális új motorok mutatnak – minden korban – jót a rosszban, egy ellentétes folyamatot. Az öreg márkák megfiatalodtak. A különféle bizniszek beköltöztek a garázsokba. Ahogyan Dickens mondta: „Ez volt a legszebb, ugyanakkor a legrosszabb idő… Ez volt a remény tavasza ez volt a kétségbeesés tele”

Ez igaz a motorkerékpár világra is. A 2019-es EICMA volt az őrült motorkerékpárok időszaka, ahol olyan vasak lettek bemutatva, melyek újszerűbb gondolkodásban fogantak.

Bimota Tesi H2

Képtalálat a következőre: „bimota tesi h2”


Az 1980-as évek eleje óta nem láthattunk Kawasaki által gyártott Bimota motort. Dicsőség illeti a Kawasakit, amiért tudják, a H2 motorja az, amit mindenki akar egy Bimotába. Amikor köztudatba került a hír, hogy a Kawasaki vásárolt egy nagy kisebbségi részesedést a Bimotában, a híres olasz márkában, amely nevezetes volt okosan kivitelezett vázdizájnjáról, és dramatikus felépítéséről, igazán kíváncsiak lehettünk, mi fog történni. És most meg is van a kérdésre a válasz: A Bimota Tesi H2. Ez a munka nem csak egy szeretett márka visszahozása, hanem egy teljesen új motorkerékpár bemutatása. És persze egy Tesi. A Kawasaki nyújtotta a Tesi H2 telepakolt blokkját, a Bimota tette a többit.

Brough Superior AMB 001

Képtalálat a következőre: „AMB 001”

A kettő legendás név a motorsportban ha összeáll, akkor egy olyan, kizárólag csak pályára készült motor lesz belőle, mint az AMB 001. Kapcsolj be egy kis Edward Elgart, önts egy pohár Glenlivet és gyönyörködj ebben a szépségben A dizájner Aston Martin és a Brough Superior által nyújtott mérnöki szakemberek műszaki munkájának az eredménye az AMB 001. A felturbózott V motoros erőgép 180 lóerős, és mindent egybevetve 181 kg-os. Aston inspirációt merített saját autómobiljaiból. Az ára igen borsos neki, 34 millió forint, de hát össz-vissz 100 darab készült el ebből a futurisztikus gépből, szóval meg kell fizetni a limitáltságot. Biztosan kizárólag az ultra gazdagok kezében fog landolni egy ilyen vas.

MV Agusta Rush 1000

Képtalálat a következőre: „mv agusta rush 1000”

Az MV Agusta immáron zöldebb legelőkön legel, új modelleket megjelentetve, és Massimo Bordi nagyon is alkalmas kezeiben pihen, aki egyébként a Ducati Desmoquattro mérnöke. Most, új szerepében, mint ügyvezető alelnök, a gyártás és a minőség-ellenőrzés feje. A vadonatúj Brutale 1000 RR-en alapuló Rush 1000 egy jól sikerült MV stílusgyakorlat. Az Agusta immáron 209 lóerővel, 89 Nm forgatónyomatékkal rendelkezik abban az esetben, ha fel van szerelve az SJ Project kipufogóval. Crystalline tökéletesen bebizonyította, hogy az MV dizájnereinek megvan a megfelelő környezet annak érdekében, hogy szabadjára tudják engedni fantáziájukat a kétkerekű dizájnban.

Cake Ösa+

Képtalálat a következőre: „cake ösa+”

A Cake Ösa+ a legújabb elektromos motorkerékpár a svéd gyártótól. Egy gép, ami valahol az elektromos bringa és az elektromos motor között van. Na már most, ez felfedezi a motorkerékpár alapvető egyszerűségét a változás reményében, hogy a szórakoztató járműből egy haszonelvű szállítási eszközt kreáljon a nyugati világba. Az Ösa és az Ösa+ változó elemekkel és erőátvitellel rendelkezik (a legnagyobb Li-ion elemek 63 mérföldes távolság megtételére adnak lehetőséget, ami nagyjából 101 km) illetve van egy opcionális energia átalakító, ami tud tölteni más eszközöket és felszereléseket. A motor kötött munkapadjának köszönhetően a Cake felidéz egy képet a világ farmerjairól, ácsairól, és kisgyermekes anyáiról, ahogyan zötykölődnek a saját, aprócska „buszaikon” az ügyeiket intézvén. Igencsak utópisztikusnak hangzik, nem igaz? 

BST Hypertek

Képtalálat a következőre: „bst hypertek 2020”

Mit tud egy szénszálas kerékkészítő az elektromos motorok gyártásáról? Kétségtelenül eleget ahhoz, hogy Pierre Terblanche-t szerződtessék le, mint dizájner. Terblanche a legismertebb, mint a Ducati fődizájnere a századforduló környékén. A 999/749, az eredeti Multistrada, Supermoto, Hypermotard, és a klasszikus sport vonal felelőse, Terblanche durva kritikákat kapott a Ducati hívek által. Dizájnjai rendkívül elakadtak. Most viszont tollat ragadott, hogy elektromos motorkerékpárokhoz tervezzen külsőt A BST-nek, mely egy brit vállalat, ami legjobban a szénszálas kerekek gyártásáról ismert. A Hypertek egy extravagáns gépezet, az Egyesült Államok által készített DHX Hawk vízhűtéses motorjával egyetemben, melyet a BST több, mint 100 lóerővel és 88 Nm forgatónyomatékkal lát el. A BST-nek igen lenyűgöző hatótávja van, 186 mérföld, tehát 299 km, és a DC/DC gyors töltőnek hála 30 perc alatt meg lehet „tankolni”. A szénszálas önhordó váz és az elemi stílus különbözik mindentől, amit eddig láthattunk. Terblanche képes bármit megtervezni, ameddig az kétkerekű, és egy motor, meg őő… motor. 

Szerintetek melyik a legőrültebb motor mind közül?

Forrásaim:
https://www.cycleworld.com/story/bikes/top-5-craziest-motorcycles-from-eicma-2019/
https://www.visordown.com/news/new-bikes/bst-and-pierre-terblanche-launch-hypertek
https://ultimatemotorcycling.com/2019/11/11/2020-mv-agusta-rush-1000-first-look-brutale-in-beast-mode-10-fast-facts/
https://www.youtube.com/watch?v=tn55uZ9NzzU
https://www.youtube.com/watch?v=yvasbkoiEeY
https://ridecake.com/product-configurator/

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s