125 köbcentis motorajánló – Motorokról Röviden 1. rész

A nagykorúságot el nem ért fiatalságnak kettő alternatíva áll rendelkezésére, hogyha motorozásról van szó. Az egyik az AM kategória, a másik pedig az A1. Ebben a cikkben az A1-es jogosítványhoz kötött motorokról lesz szó, pontosan tíz darabról. A listát az MCN állította össze, jelenleg ez az egyik legfrissebb lista, melyet a témában találtam. Nagy részével egyet értek, viszont akad itt olyan, amit nem értek, hogyan kerülhetett bele. De mindent a maga idejében.

Az A1 kategória olyan motorkerékpárok használatát teszi lehetővé a fiatal motoregérnek, amely legfeljebb 125 köbcenti, és teljesítménye nem lehet több, mint 11 kW. A teljesítmény-tömeg aránya pedig nem haladhatja meg a 0,1 kW/kg-ot. A motoros triciklik is ehhez a kategóriához vannak sorolva, azoknak teljesítménye legfeljebb 15 kW lehet. A jó a jogsiban, hogy már 16 éves kortól el lehet kezdeni, tehát az álmodozó fiatalság hamarabb ismerkedhet meg eme csodás világ kisebb képviselőivel, és tanulhat meg motorozni, hogy aztán egy életre beleszeressen.

Na de, srácok, lányok, akkor vegyük is szemügyre röviden, mely motorokra lehet félrerakni a diákmunkás pénzt.

2011-2019 Aprilia RS4 125

Képtalálat a következőre: „aprilia rs4  125 2019”

Adatok: 124 köbcenti, 15 lóerő, 134 kg, 820mm-es ülésmagasság

Miért ezt vedd?

Aprilia kétütemű RS125-ös motorja volt a legdivatosabb 125 köbcentis motor, melynek a végsebessége 100 km/h felett volt. Sajnos, azok a napom már elmúltak, ámbár az Aprilia nem állt meg, és megalkotta a legkomolyabb négyütemű 125-ös motort, amit tud: „DOHC” (magyarul ez annyit tesz, hogy kettős felül fekvő vezérműtengely), fordított telók, radiális fékek, erős lengőkar, maximális sebességet jól bírja, fonott fékcsövek, és végül a gyorsváltó. Igen sok olyan cucc van tehát benne, ami ezt az olasz motort a fiatalok álmaivá teszi. Ugyan nagyon jó a kezelhetősége, igencsak sok benzint megiszik, többet, mint a listán szereplő többi kismotor. Tehát ha egy meglehetősen korszerű vasat szeretnél magadnak, no meg van pénzed tankolni, ez a te mocid.

Vásárlási tippek: Jól épített, de kerüld mindazt amit az eladó módosított. A szabad váz piszok jól néz ki, de elhasaláskor kopott lesz.

2018-2019 Aprilia SX125

Képtalálat a következőre: „aprilia sx 125 2019”

Adatok: 124 köbcenti, 14,8 lóerő, 120 kg, 880mm-es ülésmagasság.

Miért ezt vedd?

Alapvetően ez egy supermoto stílusú verziója az RS4 125-nek, de egy kicsit fapadosabb paraméterei vannak (és ebből következik, hogy olcsóbb), az SX csak 2018-ban lett bemutatva, de sok minden szól mellette: könnyű, egyenes ergonómia (ámbár az ülés magas, miközben keskeny, elrettentő lehet egyeseknek), jól néz ki, és a teljesítménye meglepően megérős egy Aprilia árához viszonyítva. Egy kicsit nyers és szabad, de egyébként nagyon csábító.

Vásárlási tippek:

Az Rs4 mechanikái jók, építési szerkezete igen rendes, de érdemes közelebbről megvizsgálni az elhanyagoltság, elhasználtság jeleit kutatva – kovácsolás jeleire figyelni ajánlott vásárlás esetén.

2018-2019 Honda CB125R

Képtalálat a következőre: „honda cb 125r”

Adatok: 124 köbcenti, 13,1 lóerő, 126kg, 816mm-es ülésmagasság.

Miért ezt vedd?

A CB125R helyettesíti a Honda teljesen korrekt CBR125R motorját, és egy nagymotor külsőt hoz a Honda új CB „neto-sports café” választékából, amely idén újra frissítve lett a CB650R bemutatásával. Menő kinézettel, LCD kijelzővel, fordított Showa villákkal és egy életerős vízhűtéses motorral a CB125R egy ár-érték arányban megfelelő vas, nagymotor érzést adván egy tanulómotor képében. Azon fiataloknak tökéletes, akik a kisköbcenti ellenére egy kategóriában viszonylag nagytestű motorra vágynak.

Vásárlási tippek:

Még mindig egy relatívan új modell lévén egyelőre a többi versenytárshoz képest ismeretlen, de a Honda név megnyugtatóbb, mint a legtöbb és a gépek nagy része már bizonyított.

2004-2017 Honda CBR125R

Képtalálat a következőre: „honda cbr125r”

Adatok: 124 köbcenti, 13 lóerő, 136kg, 793mm-es ülésmagasság (2011-es adatok)

2004-ben indult CBR volt a döntő 125 köbcentis sportmotor, egészen addig, amíg a Yamaha YZF el nem bitorolta tőle a címet, majd végül az Euro 4-es környezetvédelmi előírások kicsinálták és helyébe jött egy naked motor. Az eredeti modell alacsony méretű volt és és valamivel lasabb, mint kihívói. Viszont 2011-től a stílusa sportosabb, és nagyobb is lett. Ugyan nem olyan sportos, mint Yamaháék ’25-ös motorja, de olcsóbb, erős, és megbízható. Anyagiakban tehát megéri beruházni egy ilyen vasra, na meg hosszútávú, biztos társra lelhetsz a képében.

Vásárlási tippek:

Golyóálló, gyakorlatilag, de érdemes átnézni, kétbalkezes tulaj kezei nyoma után kutatva. A magas futásteljesítményű gépek esetében érdemes a szelephézagot ellenőrizni (egyszerű meló). Az elektronikai cuccok közül a feszültségszabályzó meghibásodására lehet számolni.

2019 Kawasaki Ninja 125

Képtalálat a következőre: „kawasaki ninja 125”

Adatok: 125 köbcenti, 14,7 lóerő, 148 kg, 785mm-es ülésmagasság

Miért ezt vedd?

2019 újdonsága, hogy a Kawasaki visszatért a 125-ös kategóriához, és sok-sok éve ez az első alkalom, hogy nem is egy, hanem kettő könnyűsúlyú tanulómotorral gazdagítja repertoárját. A másik a Z125 naked roadster és ez egy teljesen korrekt, sportos gépezet, ugyanazon a vázon illetve motoron alapulva. Az eredmény egy tekintetet vonzó, lehengerlő, sportos és azonnal azonosítható, mint a Ninja család tagja. A teljesítménye méltó a többi kihívóéhoz.

Vásárlási tippek:

Igencsak új darab révén még nem buktak ki a hibái. A megbízhatósága nem lehet probléma, ahogyan a motor sem, amely az öreg Ninja 250SL-en alapszik, ahogyan a felfüggesztés egy jelentősebb része, na meg a váz darabjai.

2011-2019 KTM 125 Duke

Képtalálat a következőre: „ktm duke 125”

Adatok: 124 köbcenti, 14,8 lóerő, 128kg, 784mm-es ülésmagasság

Miért ezt vedd?

Előkelő, egyszerű, és szórakoztató supermoto stílusú motor, amely egy személynek van kitalálva, és könnyű szerrel lehet evickélni a forgalomban, oldaldobozokkal felszerelve is. 2017-ben volt frissítve, ekkor kapott egy új TFT műszerfalat, plusz átdolgozták a vázat és a stílust, emellett most még egy olyan opcióra is lehetőség van, hogy összekössük okostelónkat a műszerfallal. Ez azért praktikus megoldás, mert így a fiatal motoregér tudja fogadni a hívást, hogy ha hazahívják mosogatni, vagy éppen zenét tud hallgatni, Bluetooth-os fülesen keresztül – bár ennek a pontnak a létjogosultságával nem értek egyet, itt a zene közvetlen a fülbe jut, nem úgy, mint az autó esetében, és utóbbinál is baromira rontja a kinti zajok észelélését. Motoron meg pláne.

Miért ezt vedd?Rendes WP felfüggesztése és korrekten kivitelezett építése ellenére érdemes az elhanyagolásra és rongálásra figyelni.

2014-2019 KTM RC125

Képtalálat a következőre: „ktm rc 125 test”

Adatok: 124 köbcenti, 15 lóerő, 135kg, 820mm-es ülésmagasság

Miért ezt vedd?

Ez a becsületes, ’25-ös Duke sportverziója jellemzője egy szerethető, szabadon dübörgő motor, remek kezelhetőség jellemzi. Gondos kezek munkájának tekinthető például az oldalra szerelt kipufogó. Sajnos a 2017-es modell nem esett át egy „vérfrissítésen”, ahogyan a Duke esetében az történt, tehát ha te ennél a sportosabb verziónál tetted le a voksodat, akkor meg kell békélned a telt színes TFT műszerfal hiányával. Emellett a WP felfüggesztés sincsen megfelelően függesztve, tehát kopogással tiltakozik, amikor egy kicsit agresszívabb használatban van. Ez az a motor, amit nem egészen értek, hogyan keveredett egy ilyen listába. Nem vettem ki, egyrészt mert hátha valakit érdekel egy ilyen is, másrészt így teljes a bemutató.

Vásárlási tippek:

A változó minőség-ellenőrzésnek megvan a hátránya. Jelentős elektronikai panasz érkezett a típusra (melyek garancián belül orvosolva lettek). Emellett hidegben köpköd és fröcsög + kikapcsol, illetve a váltó kissé gyenge.

2017-2019 Suzuki GSX-R125

Képtalálat a következőre: „suzuki gsx r125”

Adatok: 124 köbcenti, 14,8 lóerő, 134 kg, 785mm-es ülésmagasság

Igencsak sportos üléspozíciójával (amennyire csak eltudod képzelni egy GSX-R-ről) és, valódi Suzuki hagyományként, megnyerő árával meglehetősen csábító lehet a kategória kedvelőinek.  Ez a moci egy újabb kisvas a listán, amely a Távoli Keleten készült – Jakartában pontosabban –, kedvező ára van, azonban, a többi Távol keleti 125-ös motorral ellenben, jobban az európai motorpiacot célozza meg, kiváló erő-súly aránya van és meglehetősen gazdaságos gépezetről beszélhetünk. Elég pofásan néz ki, különösen a MotoGP-re emlékeztető színével, no meg elég, ha a kabátzsebben van a kulcs, indul is a vagány moci.

Vásárlási tippek:

Vissza lett hívva, mert fennállt a vázcsavarok elvesztésének gyanúja, járj utána, hogy a visszahívás után meg lett e javítva. Ha inkább ennek a mocinak a naked verziója izgatja motoros fantáziád, csekkold le a Suzuki GSX-S125-öt.

2014-2019 Yamaha MT-125

Képtalálat a következőre: „yamaha mt 125”

Adatok: 124 köbcenti, 14,8 lóerő, 138kg, 810mm-es ülésmagasság

Miért ezt vedd?

Alapvetően ez egy naked roadster verziója a Yamaha minden téren hódító YZF-R125-nek. Az MT-125-nek baromi menő sötét tónusai vannak, Dark Side stílusba készült el, ezzel pedig üt is a bátyókra, az MT-07-re és az MT-09-re. Nem fog mindenkinek tetszeni, de a motorja igen emberesen mordul fel egy 125-ös kisvashoz képest. Ez pedig természetesen még megfelelőbb útitárssá teszi a forgalmasabb utakon. Könnyű, és fürge a forgalomban, holott nem a high-tech cuccokkal van teletömve – noha persze azért akad benne egy-két okosság. Egy biztos 125-ös motorról beszélhetünk, amely több pontos is bizonyít. Ha a listából választhatnék, személy szerint én ezt a motort vinném haza.

Vásárlási tippek:

A vízhűtéses Minarelli blokk 2008-tól már a YZF-R125-ben használva volt, és bizonyított is. Ugyanez a motor hajtja a baby MT-t, a problémák vele igencsak minimálisak.

2008-2019 Yamaha YZF-R125

Képtalálat a következőre: „yamaha yzf r125”

Adatok: 124 köbcenti, 14,6 lóerő, 127kg, 818 mm-es ülésmagasság

Miért ezt vedd?

Annak idején, 2008-ban – basszus, még csak általános iskola második osztályát tapostam –, mikor megjelent, felhívta a figyelmet önmagára minden forróvérű tinédzser szemében, köszönhetően az egész motorra jellemző arányoknak, teljesítményének, na meg az R6-ra emlékeztető megjelenésnek. A Yamaha spórolt azáltal, hogy fém vázat alkalmaz és egyszerű, nem állítható felfüggesztést szabott rá. Azonban a digitális műszerfal, a felfüggesztett kipufogó és a Brembo fékek a motorért szólnak. 2017-ben kapott egy új benzinbefecskendező rendszert, átdolgozták a motor belsőt, frissítve lett a stílusa és új műszerekkel gazdagodott. 2019-re újabb átalakításon esett át, ami kategóriájának csúcsán fogja tartani továbbra is.

Vásárlási tippek:

Ez egy tanuló ’25-ös motor, tehát rongálás, sérülések nyomait ennél a mocinál is érdemes kutatni. Vásárlás előtt ellenőrizni kell a fékek, a lánc, fogaskerekek és a kerekek állapotát. Nem első osztályú, a festéken buborékok jelenhetnek meg, viszont másfelől szilárd motort alkot, ami mellette szól. 

A lista itt véget ér, én viszont még kiegészíteném valamivel. Érdemes motort bérelni pár napra. Hajtani a kiszemelt vasat, megtapasztalni, hogy pontosan mit is szeretnél venni. Lehet, miután beleraksz 200 kilométert, rájössz, neked nem is jön be igazán az a kategória. Példának okáért én nekem tetszenek a sportmotorok, de már akkor nem érzem komfortosnak a motort, amikor előre kell dőlni rajta. Innentől kezdve tárgytalan a dolog, de milyen jó, hogy hatalmas választék van a vasakból.

A másik:
Az első motor, legyen bármilyen idős is az egyén, nagy dolog az életben. Éppen ezért meg kell próbálni elkerülni, hogy nagy csalódás érjen vásárlás után. Ennek érdekében úgy lehet tenni, ha több motort elmész megnézni, kipróbálod őket, és nem feltétlen rábólintasz az elsőre, mondván, az tuti jó. Használt motor vásárlásakor könnyű kifogni olyat, ami javításra szorul, de nem mindegy, mekkorára. Új motornál természetesen nincsen meg ez a fajta rizikó, de használt jármű vásárlásakor, érdemes elvinni egy motorszerelőt is, ha megoldható. Nem fogja ott helyben szétszedni neked a blokkot, de kihallhat olyan dolgokat menet közben, amiket te nem feltétlen, és már tud iránymutatással szolgálni afelől, hogy valóban megvedd-e a motort. Hosszadalmas lehet, mire megtalálod az “igazit”, de megéri keresgélni, és a legvégén kifog fizetődni. Élményekben.

Forrásaim:
https://www.motorcyclenews.com/advice/best/125-motorbikes/
https://egyszermarlattamautot.hu/2018/10/09/a-2019-es-yzf-r125/
https://www.bikewale.com/news/42901-yamaha-mt125-image-gallery.html
https://chelseasuzuki.co.uk/product/gsx-r125/
https://auto.ndtv.com/reviews/ktm-rc-125-first-ride-review-2061290
https://www.zigwheels.com/newbikes/KTM/125-duke
https://www.motorcyclenews.com/bike-reviews/kawasaki/ninja-125/2019/
https://www.m50honda.ie/product/honda-cb125r-2019/
https://bikeshikari.com/bike/aprilia-rs4-125/
http://www.webrobogo.net/robogo/aprilia/aprilia-rs4-125

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s