A2-es jogsihoz attraktív külsejű motor? Lesd meg ezeket! – Motorokról Röviden 3. rész

Az előző rész azoknak a motoregereknek szólt, akik A1 kategóriás jogosítvánnyal rendelkeznek és szeretnének egy vagány külsejű motort. Eredetileg nem is terveztem belőle egynél több “részt”, ha lehet így mondani, de láttam, hogy érdekel titeket, meg volt, aki írta, hogy lehetne A2-ből is egy ilyen lista, úgyhogy elkészült 😀 . A lista kategóriánként egyel több motorral gazdagodott, illetve – ahogyan az előző lista esetében is – a legfőbb szempont a besorolásnál a megjelenés. De nem is húznám tovább a szót, nézzétek meg ti magatok, mik vannak 😀 .

Naked Kategória

BMW G310R

Képtalálat a következőre: „bmw G310r”

Aki figyelemmel kíséri a motor gyártók mai tendenciáját, az már kiszúrhatta, hogy az utóbbi időben több nagyvállalat is a kisebb köbcenti felé húz, s ezt gyakran úgy teszik meg, hogy egy már nagyobb modellt adnak ki „gyerek” verzióban. A motorban megtestesül az első BMW igásló 500 köbcenti alatt. A 313 köbcentis BMW G310R pontosan az „újoncokat” célozza meg, ezzel vezetve be őket a BMW berkeibe, s nem lehet tagadni, jó munkát végeztek. A moci 34 lóerővel gazdálkodik, ezt 9500-as fordulatnál adja le, a maximális forgatónyomatéka pedig 28Nm, emellett 158 kg-ot nyom a paci. Emellett a dizájnra is alaposan odafigyeltek. Könnyen kezelhető alacsonyabb sebességnél is, de a keményebb csapatásnak sincsen ellene. Ha pedig a túrásabb verzióra vágysz, akkor a G310GS is lehetséges opció.

Kawasaki Z400

Képtalálat a következőre: „kawasaki z400 pictures”

Igen, tudom, hogy már az előző listában helyet kapott a kistesó, azonban az A2 kompatibilis tag is megérdemli, hogy felkerüljön egy ilyen listára. A Sugomi formatervezés elve természetesen ezen a motoron is megfigyelhető, s ahogyan a család többi tagjának, úgy a Z400-nak is jól áll a prédáját becserkésző ragadozó kiállása. A 399 köbcentis erőforrás 45 lovat ad le 10.000-es fordulatnál, maximális forgatónyomatéka pedig 38Nm, ezt pedig 8000-nél hozza ki magából és 167kg. Az agresszív kiállása pedig még talán nem is egy 400-as gép benyomását keltheti, hanem egy kicsivel nagyobb vasét, amit már nem is lehet A2-es jogosítvánnyal vezetni. Emellett még érdekesség, hogy a tavalyi évben elnyerte a „Legjobb könnyűsúlyú utcai motor” (Best Lightweight Streetbike of 2019) díjat a Cycle Word tavaly Októberben megjelent listája alapján.

Yamaha MT-03

Képtalálat a következőre: „yamaha mt 03 pictures”

Az MT család tetszik, és úgy érzed, végigszeretnéd járni a ranglétrát? Vagy használtad már az MT 125-öt? Szerencsére lehetőség van nemcsak az MT-07 A2-re szabályozott verzióját használnia a motoregérnek, Yamaháék ugyanis piacra dobtak egy 321 köbcentis, 48 lóerővel gazdálkodó gépet. 168 kg-os súlyával nem nevezhető egy nehéz motornak, teljesen korrekt ahhoz az erőhöz, amit biztosít.  A végsebessége megközelíti – óra szerint – a 190km/órát, ahogyan már az előző motoroknál is, úgy itt is megnézhettek róla egy videót 😉 . Hozzá kell tenni, a GPS ennél jelentősen kevesebbet mutat, ott 170km/óra környékén mozog, de az sem rossz teljesítmény. Sőt! A kinézetről szólva pedig, egyszerűen pazar. A már az oldalamon is többször emlegetett MT családfának jól hozza a jellegzetes tulajdonságait és hű a „Dark Side of Japan” jelmondathoz is. Kiválóan beilleszkedik a nagytesók és a kistesók közé.  

Sport kategória

KTM RC390

Képtalálat a következőre: „ktm rc 390 pictures”

A listán szereplő három sportmotor közül a legjobb lóerő-tömeg aránnyal a KTM RC390 rendelkezik. A 373 köbcentis gépezet pontosan 44 lóerőt ad le és 147 kg, ami sok jóval kecsegtet azok számára, akik inkább egy karcsúbb vasra vágynak. Amellett, hogy a lóerő-tömeg arányban a legjobb a három közül, ennek van a legmagasabb ülésmagassága, ami pedig 820mm. Az RC390-et a KTM Moto3-as gépe ihlette. Még azt is lehet mondani, hogy ez a motor a modern kor RD350LC-je. A hatékony egy hengerével, ötvözött lengőkarjával és kövérkés, tapadós kerekeivel élvezetes teljesítményt nyújt. Noha piszok jól néz ki a gép, a hátulütője az az lehet, hogy nincsen nagy motor feelingje, a termete olyan, amilyen egy ilyen motornak lenni kell. Persze nem árt figyelembe venni, hogy a motor kárpótol a könnyű súlyával, tehát összességében nem is rossz az alku :DD .

Suzuki GSX250R

Képtalálat a következőre: „suzuki gsx250R”

Ami a versenyképességét illeti, teljesen átlagos, magában a motorban nincsen semmi olyan, ami kiemelné őt a versenytársai közül. A 248 köbcenti 24,7 lóerőt képes kihozni magából, ehhez azonban társul egy 181kg-os tömeg, ami igen kövérré teszi ezt a 250 köbcentis masinát. Tekintsünk el azonban attól, hogy mit tud a motor, nézzük meg inkább a külsejét. Ugyanis a MotoGP inspirált festés azért elég patikára sikerült. Itt viszont kifúj a történet. Vannak sokkal jobb A2-es jogsival vezethető gépek a piacon, és noha jól néz ki, a fenti adatokból adódik, hogy lomha, így nem éppen a legvonzóbb gép az A2-es vasak között. Ennek ellenére, mint már fentebb is szó volt róla, a külseje elég sokat hozzáad a motorhoz, de egy párszor tíz kilót azért lefaraghattak volna.

Honda CBR500R

Képtalálat a következőre: „honda cbr500r hd”

Ha sportmotorok a szíved csücske és szeretnéd kimaxolni azt, amit az A2 nyújtani tud, legalábbis a lóerőt illetően, akkor a Honda CBR500R egy még jobb választás lehet. A 471 köbcentis gép 47 lóerő leadására képes és 194 kg. Kicsit kövér masináról van szó, legalábbis a KTM RC390-hez képest biztosan, de ha a legfontosabb az a 3 lóerő, akkor bejöhet. A CBR500R mellett 2013-ban a Honda bemutatott még kettő sportosabb motort, ezek pedig a naked stílusú Honda CB500F és a CB500X, ami túramotor építésű. A CB500F nagymotor benyomását kelti és ez a benyomás könnyed kezelhetőséggel érkezik. Az alacsony, 785mm-es ülésmagasság sokak számára kedvező lehet. Gyorsulása és a maximális végsebessége pedig bőven elég lehetőséget nyújt a motoregér számára. Az olvasottak és látottak alapján egy igen erős A2-es jogosítvánnyal vezethető motorról beszélhetünk.

Veterán/cruiser kategória

BMW R65

bmw_r65

Ugyan az előző listában mai, veterán külsejű gépek voltak, most úgy gondoltam, ebben a szegmensben szerepeljenek igazán veterán vasak 😀 . A motorra térve, személyében egy igencsak régi darabbal ismerkedhetünk meg. A boxermotoros, két hengeres, öt sebességes BMW R65 45 lóerővel szántja fel az utakat, 196 kg-ot nyom, emellett 45Nm forgatónyomaték leadására képes. Dupla kipufogóval szerelték fel és kapott egy igen nagy, 22 literes tankot.  Az R65 a BMW palettáján túramotorként bemutatott gépezet, amellyel 1978-ban rukkoltak elő az osztrákok, ezzel gazdagítva közepes termetű motorok repertoárját. Az eredeti R65 ugyanazzal a vázmérettel rendelkezett, mint az R széria többi tagja, azonban a rövidebb lengőkarral szerelték fel, mint a tesókat, ezért azt az illúziót keltette, hogy az R65 váza kisebb. Az eredeti modell egészen 1984-ig volt gyártásban.

Honda NT400 Bros

honda-bros

A Honda NT400 Bros nevéhez egy talán kicsit furcsa érdekesség köthető, ugyanis a Honda UK nem volt hajlandó ezt a motorkerékpárt az Egyesült Királyságokban árusítani, ennek pedig nem az volt az oka, hogy valami baj volt a masinával, annál sokkal banálisabb. Nem találták szimpatikusnak a motor nevét, mondhatni, zavarba jöttek a névadástól. Nem tisztem megítélni, hogy mennyire volt ez jogos döntés, nézzük meg inkább, mit nyújt a motor. Az NT400 Bros 33 lóerőt biztosít annak a motoregérnek, aki kitudja belőle hozni, emellett ő sem éppen egy balett táncos a maga 181 kg-os tömegével. Végsebessége 150km/óra környékén mozog. A tankméretet ennél a motornál nem vitték túlzásba, mindössze 10,9 literrel gazdálkodhat a motoros, ez a mennyiségű benzin nagyjából 218km megtételét teszi lehetővé.

Yamaha XV535 Virago

Yamaha-XV-535-Virago

A lista pedig egy kezdők számára ideális chopper képében zárul. A Virago fordulékony, két személy szállítására is alkalmas motorkerékpár. A maga 44 lóerejével és 190 kg-os tömegével nem egy pillekönnyű száguldozó, de hékás, ez a motorozási stílus nem is arról szól, hogy száguldozzunk a gépünkkel. A végsebessége 140km/óra környékén mozog, a kényelmes utazótempója pedig olyan 90-100 körül van. A fogyasztása nem kiugró, a tankmérethez képest azonban sok lehet, ugyanis a 13,5 literes tankhoz társul egy nagyjából 5 literes fogyasztás.

Ti mit szóltok a listához? Egyetértetek vele? Mit vennétek el belőle, vagy mivel egészítenétek ki? 😀

Források:
https://newatlas.com/suzuki-gsx-250r-review/50917/
http://overdrive.in/bikes/ktm/rc-390/std-v1215
https://youngbloodpowersportsrv.com/Showroom/2020/Yamaha/Motorcycle/MT/MT-03
https://salinasmc.com/Motorcycles-Kawasaki-Z400-ABS-2019-Salinas-CA-a3856a73-097b-4361-9cb5-aa1701196be2
https://auto.ndtv.com/news/bmw-g-310-r-all-you-need-to-know-1884729
https://www.bennetts.co.uk/bikesocial/news-and-views/features/bikes/top-10-cool-a2-classics?fbclid=IwAR3fz4dSJUt15JdXH4NkBgdN7TmWcxfE4j-6OgUeDoU_5tE543qfiThraB0
https://www.motorcyclenews.com/advice/best/a2-licence-motorbikes/?fbclid=IwAR3wJ9fvjPsve8Vm-7EFz8bMgJyGelNzJUvorL0cXMVuFLDQkMLLil4xE8k
https://www.visordown.com/news/new-bikes/5-coolest-a2-bikes-2019?fbclid=IwAR2zIYdtup4kEDlqpbrFCRilcaiGCpbFf_nCHC_XqXTLylqWKV9PPa78itc
https://wallpapercave.com/2017-ktm-rc-390-wallpapers

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s