A 10 legjobb 125 köbcentis sportmotor – Motorokról Röviden 4. rész

Már szerettem volna egy újabb listával gazdagítani a sorozatot, ami meg is történt volna, de találtam egy olyan motort, amiről föltétlen írni akartam, úgyhogy kicsit csúsztak a ’25-ös gépek. Most viszont itt vannak, jó olvasást 😉 .

Suzuki GSX-R125

Képtalálatok a következőre: Suzuki GSX-R125

Annak ellenére, hogy a Suzuki GSX-R szériája az egyik legnagyobb név a sportmotorok között, a japán cég egészen 2017-ig várt azzal, hogy bemutassanak egy 125 köbcentis verziót a legendás GSX-R sorozatból.

A kisköbcentis sportmotor egy újonnan fejlesztett 125-ös blokkal érkezett. A tervezés remekelt, ugyanis jó kiegyensúlyozással, teljesítménnyel és tetszetős fogyasztással jelent meg. A végsebessége 116km/ óra, ami egy nem rossz teljesítmény egy majdnem 15 lóerős motortól. Kecsegtető még a fiatal, sportirányzat iránt érdeklődő motoregerek számára a roppant könnyű, mindössze 134 kg-os tömege.

A nebuló GSX-R minden bizonnyal vizualitásban kísértetiesen hasonlít a nagytesókra, emellett még a Suzuki versenyszíneiben is elérhető. Egy belépőszint a szupersport motorok világába, s kellőképpen agresszív üléspozíciója miatt nem csupán olyan, mintha egy szupersporton ülnél, hanem tényleg egyen ülsz.

A Suzuki GSX-R125 ára 1.249.000 forint. Az ár magába foglalja a Bosc ABS-t, a kulcs nélküli indítást, a LED fényszórókat és az LCD kijelzőt, amin elhelyeztek egy sebességfokozat mutatót – szép húzás a kezdők számára.     

Kawasaki Ninja 125

Képtalálatok a következőre: kawasaki ninja 125

Kawáék legújabb kisköbcentis sportmotorjának érdekessége, hogy ez a gép az első 25 év után a maga szegmensében, ezáltal a tavalyi év folyamán a zöldek újból megjelentek az A1-es kategóriában.

A motor elég szépen le van burkolva, emellett a formatervezés éles hatást kelt, fokozva ezzel a motor sportosságát.

Nyilván, mivel A1-es motorról beszélhetünk, a Kawasaki Ninja 125 egy 14,7 lovas erőforrással süvít az utakon, nyergében a fiatal motorossal. A végsebessége 110km/óra környékén mozog, ezt erőlködve hozza ki magából, azonban 100km/óráig könnyedén felgyorsul.  Ez a motor szintén nem egy hízott disznó, teli tankkal is csupán 148 kg.

Az igazán sportos érzéshez hozzátesz az, ahogyan az erőt leadja, a maximális nyomatéka ugyanis 7.700-nál jelentkezik. Bár az új modell technológiájának egy része az előző 250-es Ninja modellből lett átemelve, mégis egy erős kihívó a kategóriájában. Az ára pedig a legifjabb Ninjának 1.690.000 forint.

Lexmoto LXR SE 125

Képtalálatok a következőre: Lexmoto LXR SE 125

A tavalyi év egy másik dobása a sportmotorok területén a Lexmoto LXR SE 125 volt, ami ugyan egy kicsit kevésbé ismert márka, de egyáltalán nem alábecsülendő.

Ahogyan a mai stílus diktálja a sportmotor kategória védjegyeit, azokat megtalálhatjuk ezen a gépen is. A sportidomok természetesen ezen a motoron is jól mutatnak, emellett fordított teleszkópokkal és alumínium felfüggesztéssel érkezett tavaly a kicsike sportgép. A motor összhatásban akár még megtévesztő is lehet, bizonyos szögből ez a gép nem tűnik „csak” egy A1-es vasnak.

Azonban, mint ahogyan más, kategóriájuknál nagyobbnak látszó motoroknál előforduló eset, úgy itt is jelen van, hogy nem éppen egy karcsú masináról beszélhetünk a maga 167 kg-os tömegével. Vannak gépek az A2-es kategóriában, amelyek könnyebbek ennél a vasnál.

12.7 lóerőt biztosít a fiatal számára, a végsebessége pedig 112km/óra környékén van.

Yamaha YZF-R125

Képtalálatok a következőre: Yamaha YZF-R125

A Yamaha YZF-R125 az egyik titánja ennek a listának. Legelső megjelenése 2008-ban volt, és igen nagy sikert aratott akkoriban. A nagy siker hatására Yamaháék nem tétlenkedtek, tovább dolgoztak a sikeres, kisköbcentis motorjukon, 2019-re pedig jelentős változtatásokon esett át a 125-ös YZF-R. Az új motorba beépítették a változó szelepvezérlést, amely biztosítja, hogy kellő erő szabaduljon fel, ha a motoregér odahúzza neki a gázt. Tehát pörgetheted alacsony fordulaton is, ha indulásra ösztökéled a pacit, megfog indulni, mindegy a sebességi fokozat Igen jó tulajdonsága ez nemcsak a fiatalság, hanem már az idősebb motorosok számára is, nagyobb kategóriában.

A további újítások közül kiemelendő a csúszó kuplung, ami nagyon hasznos tud lenni a pályakezdő motorosok számára – is.

A Yamaha YZF-R125 a lista egyik legdrágább motorja, 2 millió forint. Bár nem olcsó, a felsoroltak alapján megéri az árát ez a kereken 15 lovas vas.

Aprilia RS 125

Képtalálatok a következőre: Aprilia RS 125 rew

Úgy tűnik, titán titánt követ, az olaszok ’25-ös sportmotorja 25 éve a kategória csúcsán van. Annak idején még képes volt akár a 160 km/órás (!!) csúcsot hozni, azonban a környezetvédelmi előírások miatt ez jelentősen lecsökkent, de az Aprilia RS 125 teljesítményére még így sem lehet panasz. A 15 lóerős gép végsebessége ugyanis 128 km/óra, viszont vannak videók, amelyek elképesztően nagy, akár több, mint 160 km/órás végsebességet vesznek lencsevégre, ami számomra nehezen hihető el egy ekkora géptől, illetve az a 128 km/óra is egy nagyon jó teljesítmény egy A1-es vastól.

Az RS 125 hasonlít a nagytesójára, az RSV4-re, legalábbis megjelenésben és érdemes hozzátenni, hogy ennek van egy 50 köbcentis változata is, tehát már egészen fiatalon be lehet kerülni az Aprilia sportmotorjainak tulajdonosai közé.  Az ára elég busás, 1,8 millió forint, ehhez radiális fékek, USD villák és Bosch ABS jár, extraként pedig megvehető a gyorsváltó és az USB portok.

KTM RC125

Képtalálatok a következőre: KTM RC125 rew

A KTM RC125 is egy biztos választás lehet a listáról. Az elegánsan egyedi dizájnra még rádob egy lapáttal az első spoiler az ikerfényszórókkal.

Az RC125 egy egyhengeres kis masina, amely 15 lóerőt képes leadni, végsebessége pedig 112 km/óra, amit hosszabb utazás során is képes tartani. Érdekesség, hogy a váza és a futóműve ugyanaz, mint amit a naked testvére, a KTM Duke 125 használ. Kezelhetősége egyszerű, emellett a motor fürge, gyorsulása a felső fordulatszám tartományokban pedig igazán tisztességes egy ilyen kaliberű motorhoz. A könnyebb kezelhetőséghez hozzátesz az is, hogy a motor könnyű, csupán 135 kg.  A megállást ennél a motornál is a Bybre fékek biztosítják, hiba nélkül. Elöl a rugózást fordított teleszkópok biztosítják, hátul pedig WP rugóstag.

Az ára a KTM RC125-nek 1,4 millió forint, ez magába foglal egy LCD kijelzőt és egy fokozatszámlálót, meg természetesen az ABS-t is.

Motorini MT125RRI

Képtalálatok a következőre: Motorini MT125RRI

Nem mindenki akar busás árat fizetni egy 125 köbcentis motorért, még akkor sem, ha az egy sportmotor. Ez érthető is, s még lehet, ezért is alkották meg a Motorini MT125RRI-t.

A neve megtévesztő lehet, olaszosan hangzik, azonban nem abból a régióból származik a motor, hanem pont az ellenkező irányból, Kínából. A maga 9,4 lóerejével nem éppen egy szétizmozott A1-es vas, a végsebessége is mindössze 93 km/óra környékén van, ami bőven elég a városi ingázásra és arra, hogy néha az ember főútvonalon is haladjon, ott azonban már teljesen felhasználja az erőforrást a motoregér.

Nemcsak a neve, de még a dizájn is megtévesztő, a formatervezése igencsak olaszosra sikeredett, ami jól áll a kis gépnek. A kijelzője teljesen digitális, a fogyasztása nagyon barátságos: 2,8 litert eszik meg 100 km-en. Nagyjából 342 km-t lehet egy tankkal elmenni, ami magáért beszél.

Mindezek a tulajdonságok kombinálva vannak a lista legalacsonyabb árával, ugyanis a motor mindössze – átváltva – 885.000 forintba kerül.

Rieju RS3 125

Képtalálatok a következőre: Rieju RS3 125

A spanyol Rieju a Yamaha 4 ütemű motorját használja, hogy egy sportos lehetőséget nyújtson, sokfajta prémium kiegészítővel és egy megfizethető árral.

Az RS3 egy újabb motor az A1-es kategóriában, amely kihasználja mindazt, amit a legifjabb A-s jogosítvány lehetővé tesz a fiatalság számára. A 15 lóerős gép a legerősebb masinák között van a listán. A Rieju Showa fordított teleszkópokkal, radiális fékekkel és opcionális gyorsváltóval elérhető. Ez utóbbi lehetőség egy vonzó extra, s elhint egy pálya orientáltságra utaló jelet.

Az alapverziós RS3 ára 1.400.000 forint, ami bár olcsóbb valamennyi riválisánál, nem mondható egy nagyon alacsony árkategóriás gépnek. Mindenesetre, az RS3 hitelesen hozza a nem 125 köbcentis gép benyomást, s ezért a kinézetért egy ilyen árban szintén egy korrekt motor lehet.

Keeway RKR 125

Képtalálatok a következőre: Keeway RKR 125 rew

A lista következő darabja a nem túl drága, de nem is éppen olcsó Keeway RKR 125. Annak ellenére, hogy kisköbcentis gép, egy viszonylag magas ülésmagassággal látták el a tervezők, ezáltal egy jó opció lehet a magasabb fiatalok számára, vagy úgy egyáltalán bárki olyannak, aki a későbbiekben a magasabb motorokra szeretné letenni a voksát. Egy tanulási opciónak ebből a szempontból is megfelelő gép. Király sportos a stílusa, s háromfajta színben érhető el: fehérben, pirosban és feketében. A 125-ös egyhengeres motor, amely a Benellivel kötött partnerség alatt lett kifejlesztve, 12,6 lóerő leadására képes és a végsebességére sem lehet panasz, ami óra szerint nagyjából 120 km/óra.

A Keeway RKR 125 úgy tűnik, az a fajta motorkerékpár, ami nem nagyon tartogat úgy technikai extrákat, mint a vetélytársai. Ami előírás, azt hozza, de ezen felül a megrendelésnél nem kell meglepődni, mikor nem lehet kérni bele mondjuk gyorsváltót. Így az ára kicsivel több, mint 1.000.000 forint.

F.B Mondial Pagani 1948 125

Képtalálatok a következőre: F.B Mondial Pagani 1948 125

Napjainkban igen népszerű a modern motorokat a régi, öreg vasak dizájnelemeivel felruházni, amit személy szerint szeretek, mivel kedvelem az öreg vasakat, és egyébként is egy kellemes összhatása van, mikor megjelenik egy ilyen moci a piacon. Noha igaz, a kisebb kategóriákban nem feltétlen gyakori a jelenség, de talán éppen ezt a lyukat hivatott betölteni az F.B. Mondial Pagani 1948 125.

Ha egy olyan sportmotorra vágysz, aminek valóban nem hétköznapi megjelenése van, akkor ez a motor a te választásod lehet. Nevét a legendás motorversenyző, Cirillo Pagani után kapta, akinek karrierje igen hosszú ideig (1928-1955) tartott. Olyan, mintha ez a masina egy cafe racer és egy sportmotor akarna egyszerre lenni. Előbbire utal a lecsupaszított hátsórész és a scrambler-szerű, magasan elhelyezett kipufogó, viszont a fordított telók, a sportos stílusú üléspozíció már inkább az utóbbi védjegyeit hordozza magában.  A Pagani motorját a Piaggio biztosítja (ami az Aprilia RS125 motorját is szállítja az olaszoknak) és 13.4 lóerőt képes leadni. 1,5 millió forintot kérnek el ezért a retro külsejű motorért.

Források:
https://www.lexhaminsurance.co.uk/blog/top-10-sports-bikes-125cc/?fbclid=IwAR21RwNk6HDU5BR7oY2p_lVxmGdloxKKo6SuGcHNIAcHSczu-UMR15tK48c
https://kit.honestjohn.co.uk/reviews/review-suzuki-gsx-r125/
https://www.ivanics.hu/kawasaki/kawasaki-ninja-125
https://www.motorcyclenews.com/bike-reviews/lexmoto/lxr-se-125/2019/
https://www.ivanics.hu/yamaha-yzf-r125
https://www.fbmondial.com/en/125-sport-classic/
https://nw4motorcycles.com/collections/keeway/products/keeway-rkr-125?variant=31224330453132
https://www.motorcyclenews.com/bike-reviews/motorini/mt125rri/2017/
https://www.morebikes.co.uk/news/9606/2014-ktm-rc125-review/
http://autocart.biz/aprilia-rs125/

Hírdetés

2 hozzászólás

 1. Nagyon szépen összeszedted a 125-ös kategória krémjét. Amennyiben megengedett egy kis kiegészítést tennék hozzá. A Keeway RKF 125 az aktuális Keeway modell és a Benelli-nek is van egy kis üdvöskéje, akit BN 125-nek hívnak. Mindkettő típus elérhető márkakereskedésünkben valaamint a cikkben említett FB Mondial modellek is.

  Kedvelés

  • Köszönöm szépen a visszajelzést és a kiegészítést!
   Őszintén szólva meg is lepett, hogy egy ilyen régi cikkhez érkezett hozzászólás.:)

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s