Tetszetős koncepció 3D-s nyomtatással

Meg kell hagyni, a végeredmény kifejezetten figyelemreméltó és nem a rossz értelemben!

A Fireblade erőforrását használó superbike egy egészen egyedülálló motorkerékpárnak tekinthető, hiszen a karosszéria, s még valamennyi elem, mely a motoron található, 3D-s nyomtatással készült.

A Bottpower legutóbbi projektjét ismerhetjük meg az úttörő technológiával elkészült mociban. A vállalatról azt kell tudni, hogy egy kicsi, high-tech motorsport mérnöki vállalat Valenciában. Most, a befejezéshez közel szerelték fel a tankot, az ülésegységet, az első sárvédőt, melyek 3D-s nyomtatással készültek.

A folyamathoz felhasznált anyagok skálája a polimerektől indul egészen a titániumig, melyekből kifejezetten komplex, bonyolult formákat alkottak, s most pedig a prototípus akár forradalmi is lehet.

Morlaco 3D printed seat and subframe

A projekt kulcsa, ahogyan a tervező David Sanchez mondta, az a lehető legfeljebb rendelkezésre álló technológia felhasználása, így pedig érthető, hogy a vállalat miért fordult a 3D-s nyomtatás irányába. Az Optimus 3D segítségével a tank, légbeömlők, az ülés/alsó alvázkeret, és még a bonyolult kijelző konzol is a számítógép vezérelt módszerrel készült.

Ahogyan már fentebb is szó esett róla, a végleges motorkerékpár, ami nagyjából 2020 nyarára készül el, forradalmi lehet, hiszen a különleges, akár egyedi megrendelésre készülő motorokat a 3D-s technológiával nagyságrendekkel könnyebb megtervezni, s kivitelezni, hiszen az eddig megszokott, hagyományos gyártási folyamat hosszadalmas és költségesnek mutatkozik ilyen darabok esetében. Azonban Egyetlen egy egység legyártása esetén sokkal gyorsabb megoldás számítógéppel megtervezni, elküldeni a fájlt a nyomtatóba, s várni pár napot, mire az összes alkatrész nyomtatva legyen. Kifejezetten praktikus megoldás és hosszútávon nem biztos, hogy csak az egyedi daraboknál fogják alkalmazni ezt a megoldást.  

Forrás:
https://www.motorcyclenews.com/news/new-tech/3d-printed-motorbike/?fbclid=IwAR3F12ROYLS3lckpMVJjtwTVnyVAZfy-7zwMFVa1X8dr_fD3qHsoqFo68Yw

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s