A Xiaomi robogója lenne a hatékony városi közlekedés jövője?

Valamennyi vállalat esetében úgy tűnik, hogy egészen kifogyhatatlan ötlettárral rendelkeznek, s mikor éppen úgy hozzák a körülmények, hogy be kell dobni egyet, akkor mindig kihúznak valamit feneketlen ötletkalapjukból.

Photo

Ilyen vállalat a Xiaomi is. A kínai céget nem kell részletesebben bemutatni, okos telefonoktól kezdve egészen a különböző akció kamerákig igen sok területen megfordulnak. Igen, az elektromos motorgyártás piacára is betették már a lábukat.

Nemrégiben a kínai cég útjának eresztett egy kifejezetten városi ingázásra kifejlesztett elektromos robogót, amelyhez elég az A1-es jogosítvány is.

Xiaomi sub-brand 70mai launches A1 & A1 Pro electric scooters

Természetesen, mint ahogyan azt a legtöbb elektromos motornál is láthatjuk, a Xiaomi robogója is kétfajta változatban érkezik. Van az egyszerű A1, és van az A1 Pro. Mindkettő kisrobogó mindössze 52 kg, amihez szerintem nem kell hozzáfűznöm, hogy milyen előnyös bárki számára, aki kifejezetten csak városi ingázásra szeretne kétkerekűre beruházni. Van még rajta pedál is, és azért ezt a tömeget meghajtani hosszútávon, hát, ott a lábnap miatt nem kell aggódni. A különbség azonban az A1 és az A1 Pro között az – természetesen – a hatótáv. Míg előbbi 60 km megtételére alkalmas, addig utóbbi 70 km-t tesz meg egy töltéssel. Az aksik kivehetők és a mopedből kivéve is lehetőség van a töltésére.

Photo

Végsebessége ennek az elektromos robogónak 24 km/óra. Igen, viccesen alacsonynak is lehetne nevezni, ennél azért mostanság az elektromos robogók többet tudnak, azonban Kínában ez a maximális megengedett sebessége az elektromos mopedeknek. Tehát, lehet akár úgy is fogalmazni, hogy a Xiaomi a csúcsra jár a sebességben.

A kínai vállalat az A1 verziót egy teljesen színes digitális kijelzővel dobja piacra, az A1 Pro pedig túlmegy ezen, és egy érintőképernyős egységet épít be  a mopedbe. Inkább az a fajta vagy, aki mindkét kezét a kormányon szereti tartani? Mily szerencse, hogy a Xiaomi kínál hangalapú utasítás fogadást, ami elvileg igen jól is működik. Félre értés ne essék, ez nem reklámszöveg, szimplán mind a tapipad, mind a hangalapú vezérlés számomra egy viccesen fölösleges extra. Vagy csak az én 20 éves fejemben előző életemből itt ragadt egy régimódi? Emellett, ami már inkább jobban fontos, beépített GPS-t is nyújt a robogó, és szerencsére ezt is lehet mind tapizással, mind pedig hanggal kezelni.

Ja, és majdhogynem kifelejtettem, tartalmaz egy 1080p-s kamerát is, ami az elején helyezkedik el a mopednek, mellyel felveheted az őrült száguldozást.

Ezen tulajdonságokkal egybevéve az A1-es verzió dollárból átváltva 1.400.000 forint, az A1 Pro pedig 1.9000.000 forint.

Forrás:
https://www.rideapart.com/articles/406694/xiaomi-a1-electric-moped/

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s