A nagy lépés: 15 perces töltési idővel elektromos motor – Evoke 6061

Az Evoke Motorcycles 2019 áprilisában jelentette be a „világ első elektromos cruiserét”. Ambícióból nem voltak híján, hiszen úgy tűnik, hamarosan már útra is kelhetnek ezek a vasak. Ráadásul a 6061-nek van egy sok jóval kecsegtető tulajdonsága: mindössze 15 perc alatt fel lehet tölteni.

Evoke motorcycle unveils electric cruiser 6061 - Adrenaline ...

Az Evoke terve majdnem úgy hangzik, mint egy olyan álom, ami csoda volna, ha igaz lenne – pedig nem erről van szó. Az elmúlt több, mint egy év során sok csiszolgatáson esett át a gép, és most már meg is fog jelenni, viszont egyelőre nem tudni, mikor.

Az Evoke 6061 a saját motor szegmensében komoly kihívónak számít, és elképzelhető, hogy egyes, jelenleg benzines vasakat használó motorosokat átfog csábítani. Eddig ugyanis a gyorstöltéssel tölthető motorok 30-45 perces idővallumban szívták meg magukat 80%-ra, azonban nem minden motorkerékpár támogatja a DC gyorstöltőt, így ez az idő ezeknél a modelleknél megnőhet 2 órára is. Az Evoke 80%-ra 15 perc alatti feltöltése abszolút visz a prímet.

Evoke Motorcycles. The 6061 Electric Cruiser. Still in testing ...

És a szuper töltési idő mellé még dukál a városban ígért 466 km-es hatótáv, autópályán pedig ez a táv 265 km. A Facebook oldalán az Evoke válaszolt a követők kérdéseire, melyben elmondták, hogy a városban számított érték 48-64 km/óra között mozog, míg az autópályán 140 km/órás sebességnél megy el a 6061 egy töltéssel. Ami egyáltalán nem rossz tempó, sőt!

Mindezt pedig egy 24,8 kWh-s aksi nyújtja. Összehasonlításképpen, a Zero SR/F egy 14,4 kWh-s aksival ellátott gép, s mind tudjuk, hogy az elektromos motorok világában minél nagyobb az aksi, annál jobb a hatótáv. Eléggé leegyszerűsített tény, de lényegében erről van szó, nem igaz? Emellett egyáltalán nem gyenge gépről van szó, 160 lóerő leadására képes, ami lenyomja az Energica Egot, ami „mindössze” 143 pacit tud leadni.

Electric : Evoke brings in new cruiser concept called as "Evoke ...

Az árára sem lehet panasz, ugyanis a motorkerékpár – természetesen a cikk írásának pillanatában nézett árfolyam szerint – valamennyivel több, mint 7 millió forintba kerül. Az előrendelések nyitottak a 6061 Signature Series felé, amihez 5000 dollárt, ergo kicsit több, mint 1,4 millió forintot kell leraknunk az asztalra.

Ti mit szóltok az Evoke 6041-hez? És mit gondoltok, hova fog alakulni az elektromos motorok piaca?

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s