2025-re vízmeghajtású motorkerékpár? – Yamaha XT 500 H2O

Azt, hogy miként fog kinézni a jövő évek múlva, sokszor elképzeltük már. Mindezek megmutatkoztak filmekben, videójátékokban, könyvekben illetve olyan, rengeteg technológiai tudást és előrelátást igénylő projektekben, amelyek egy adott időszak modern megoldásain, s jövőbemutató irányain túlmutattak, s elvitték egy olyan irányba – ha csak pillanatnyilag is – a jövővel kapcsolatos elképzelést, amiről ma már tudjuk: nem valósult meg. Nem mondhatjuk azt, hogy a kitérők rossz irányok voltak. Egyszerűen nem működtek, de szükség volt rájuk, hiszen honnan tudhattuk volna, merre kell (vagy lehet) haladni?

Azt viszont ma még nem tudhatjuk, vajon milyen kicsengése lesz Maxime Lefebvre ipari dizájner munkájának, aki újraalkotta a Yamaha XT 500-at egy jövőbemutató kontextusban, egy új köntösben, és egy, még az elektromos meghajtásnál is tovább mutató rendszerrel felruházva. Az eredeti modell 1976-van jelent meg, egy közkedvelt enduro volt, az eredeti dizájn megálmodója pedig Shiro Nakamura volt. Bárhol megállta a helyét, az emberek ezért pedig imádták.

A 2016 óta tartó projekt egy könnyűsúlyú vas kívánkozik lenni, mint ahogyan az eredeti gép is volt, mindezek mellett az előd tökéletesen boldog volt, ha kapott egy kis karbantartást és persze benzint. Ami azt illeti, Lefebvre projektjének nem lesz szüksége benzinre.

Környezetbarát, néma, kimeríthetetlen. Ezekkel jellemzi az alkotó a leendő alkotást.

Ugyanis 2025-re – a dizájner tervezi szerint – elkészül a benzint elhagyó, és helyette a szoros hurokban H2O-val üzemelő motor. Lényegében egy vízpumpa fogja ciklusosan keringgetni a vizet, amely valójában környezetbarát, viszont (ami, valljuk be, a vásárlói oldalról sokkal többször felmerülő kérdés) emellett még sokkal gazdaságosabb is lesz.

A projektről sajnos egyelőre többet nem lehet tudni, azonban a vízzel történő meghajtás egy, az elektromos meghajtáson túlmutató technológiának mutatkozik, legalábbis egyelőre. Nem mondhatjuk meg már most, hogy nem fog működni, annak ellenére, mennyire jó megoldást nyújtana. Elképzelhető, ez is csak egy újabb bizonyíték lesz arra, hogy melyik irányban lehet elindulni, de megeshet: Lefebvre elindít valamit a motorpiacon (is), ami később alternatíva lehet az elektromos motorok mellett. De ez még a jövő kiszámíthatatlan, dallamos muzsikája.

Ti hogyan, miképpen gondolkodtok a vízzel történő meghajtásról? Az alapkoncepció számotokra jövőbemutató, vagy csak egy jól hangzó, de annál inkább reménytelen próbálkozás?

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s