Amikor az árak az égben járnak – Ilyen lesz a méregdrága Arc Vector

Az elmúlt pár év során lehetett hallani az Arc Vector elektromos motorkerékpárról, amely kifejezetten egy high-tech és emellett igen komoly árkategóriát képző gép lett volna.

Igen, volna, hiszen ezt az igencsak vastag pénztárcát igénylő motort nem futtatták sikerre. Legelőször a 2018-as EICMA során láthatta a nagyérdemű, azonban finanszírozási problémákba ütközött a vállalat, majd 2019-ben, a tavalyi év során csődbe is ment.

Az alapító és tervezési vezető Mark Truman jelentette be, hogy visszavásárolja a céget és feltámasztja ezt a gépet. Úgyhogy, kedves olvasók, ez a “mindössze” 90.000 fontba kerülő, mostani árfolyam szerint pusztán több, mint 35 millió forintba kerülő elektromos motorkerékpár napvilágot láthat.

Az árát azonban alá lehet támasztani? Nos, nézőpont kérdése. Menjünk sorba, mit is fog nyújtani az Arc Vector, ezt követően majd mindenki levonja a maga következtetését.

A váza szénszálas, emellett önhordó, ez futurisztikus café racer feelinget nyújt neki. Az első felfüggesztés hagyományos teleszkópokkal egészül ki. Az Arc Vector 127 lóerős, elektronikusan 200-ra van lelimitálva a maximális végsebessége, a 0-100 km/órás sebességet pedig 3.2 másodperc alatt éri el. Szubjektív véleményem szerint ennyi pénzért szinte bűn a limit, de kinek mi.

A legnagyobb fegyvere azonban magában az akkumulátorban van, hiszen a 16,8 kWh-s aksicsomag akár több, mint 436 km megtételét is biztosítani tudja, ami valljuk be: nagyon jó táv. A feltöltéssel sem sokat kínlódni, a DC gyorstöltőnek a segítségével 45 perc alatt megszívja magát. Bár eme töltési idő nem kiemelkedő, de jónak mondható.

Különlegessége a motornak, hogy fokozottabb társsá válik az út során… Vagy éppen ellenséggé. Furcsa a megfogalmazás, van is egy kifejezés, amiben az angol pontosabb, és bár minden szó értelmezhető, összerakva talán már kevésbé: „human machine interface”. Ennek a technológiai húzásnak az a lényege, hogy figyelmeztetéseket küldjön a pilóta számára, ennek pedig segítségére szolgál egy speciális kijelzővel felszerelt bukósisak, aminek segítségével tarthatjuk szemünket egyszerre az úton és egyszerre figyelhetjük az újítás adta lehetőségeket. Amiről, hát, nem tudom, mennyire hasznos. Szeretem a technológiai újításokat, de nekem ez a módszer kicsit olyan, mintha a bukósisak vásárlás után rajta hagynánk a plexin a fóliát. Annyi, hogy az nem bocsájt ki fényt. Meg mellesleg az ilyen stílusú kijelző a Vasemberben jól mutat, de a való életben az öngyilkos merényletet elkövetett bogarak és rovarok elkeseredett hada kevésbé lehet zavaró.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s