Norvégiában a kilométeróra csalása is drága mulatság lehet

Norvégia mindig szigorúan markolta a gyeplőt a gyorshajtást illetően, de hogyan is kell elképzelni pontosan? Hát, nagyon drágán…

Történelmi bizonyosságú, hogy Norvégia egy picit máshogyan gondolkodott a sebességhatárokat illetően, mint más nemzetek Európában. Például, külterületen a maximális végsebesség 32 km/óra, míg városban 14 km/óra volt 1912-től. Noha már az idők során ezek a határok „kitolódtak” (vidéken 80 km/óra, városban 48 km/óra).

Visszatérve, miként és mekkora büntetést kaphatunk, ha esetleg gyorsan hajtanánk Norvégiában? Nos, nem feltétlen kell kifejezetten gyorsnak lenni, elég, ha csal az óra valamennyit, ugyanis egy 5 km/órás átlépés esetén is kicsivel több, mint 26.000 forinttal díjaznak. Na igen, ez az óra tévedéséből is egy összehozható érték, nem feltétlen kell szándékon gyorsan mennünk. És még van lejjebb. Ha egy olyan területen, ahol 70 km/óra a megengedett maximális sebesség, de mi 35 km/órával többel megyünk, ott elképzelhető a majdnem 340.000 forintos pénzbüntetés. Efölött ugrik a jogsi. A legdurvább gyorshajtók pedig legalább 18 napig tartó börtönbüntetésben részesülnek. Hát, nem lennék a norvég járművezetők helyében.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s