Okos sisakot dobott piacra a Forcite, már úton van az előrendelőkhöz

Ahogyan a motorozás is egyre inkább a számítástechnika köré épül valamilyen módon, azóta bizonyos újításokat a motoros közösség idősebb tagjai inkább elleneznek, mintsem érdeklődéssel fogadnának. Persze a régi vasak nevelte motorosok mindegyikre nem igaz ez a tény, de akikre igen, őket is meglehet érteni. Én személy szerint érdeklődve figyelem, miként jelenik meg egy újdonság. Akár motoron, akár egy sisakban, mint most…

Forcite's MK1 Smart Helmet Finally Coming To The U.S.

És, mint ahogyan a fent említett esetben, most is igaz lesz az állás. A Forcite a napok folyamán előrendelőinek postára adta az MK1 nevezetű sisakot, melyből csupán 1000 darabot gyártottak és értékesítettek.

Első körben, a sisak megfelel az ECE 22.5 és DOT szabványoknak. Aerodinamikában helyt állónak bizonyul a dizájn, a belső természetesen kivehető ennél a sisaknál.

Knight Rider in a helmet: how Australians are changing riding – Pickr

Akarom mondani, okos sisaknál. Viszont, ha már okos sisak, mi is teszi azzá ezt a szénszálas bukót? Kamerával állrészen felszerelt, ami 1080p-ben, 30 képkocka per másodperccel képes videórögzítésére, Bluetooth rendszer segítésével audió és kommunikálórendszer került kiépítésre. Az audióért kettő, magában a sisakban található hangszóró gondoskodik, ami alkalmas zenehallgatásra, hívásfogadásra, illetve a GPS utasításainak követésére. Ugyebár, itt nem nézhetjük az utat, mármint a virtuális térképen, így bizonyos utasítások egészen pontos megtételét felvillanó fények jelzik, szintén a sisakon belül, a pilóta orra alatt. A zöld a fordulást, narancssárga a veszélyt, a kék az időjárást, a vörös és kék pedig a rendőrt, trafipaxot. Nem teljes körű a kiszolgálás, bár a gyártó szerint azért került bele ez a plusz, hogy segítse a pilótát a gyorsabb döntéshozatalban. Ezzel a részével annyira nem értek egyet, most elképzelve igen zavarónak találnám, ha az orrom alatt villogna egy kis lámpa, bár ez az erősségétől is függene persze. A többi tulajdonság pedig rendben van.

Forcite MK1 Helmet System – AI Advanced Motorcycle Helmet Technology – Haul  N Ride
Az alábbi képen időjárás előrejelzés látható.

És itt még nem ér véget a történet, ugyanis az ausztrál székhelyű Forcite az MK1 okos sisakot egy Founders Edition Pack képében is árulja. Mit is tartalmaz ez a csomag? A sisak „személyre szabott”, pólót, egy napellenzőt, kormány kontrollert (igazából hívások kezelésére, kamera felvétel indítás, leállításra, zenekezelésre találták ki, hogy ne kelljen a szemed az útról, kezed a kormányról levenni). A csomag tartalmaz még bónusz 24 hónap garanciát, egy táskát a kobakfedőnek, Forcite Founders tagságot egy életre (ki tudja, mire jó még!). Ez a csomag pedig valamennyivel több, mint 320.000 forintért kelt útjára.

Ez volna a kormánykontroller.

Bár az első 1000 darab már elkelt, ha a Forcite új sisakokkal rukkol elő, akkor ti beruháznátok egy ilyen fejvédőre? Személy szerint ez annak kiváló volna, aki nem akarja mindezt összerakni – mert ugye összelehet -, hanem egy kompakt csomagban kíván hozzájutni a fentebb említett szolgáltatásokhoz (már ami a navigációt, a hívásfogadást, és a hasonszőrű tulajdonságokat illeti). Kicsit talán arra emlékeztet ez, mint amikor egy asztali számítógépet van, aki elemenként összerak, van aki pedig inkább beruház egy más által összepakoltra. És, mint ahogyan a példában, úgy itt is az MK1 drágábbra jöhet ki. A kérdés, hogy megér-e annyit valakinek?

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s