Egy motor, amelyet autósoknak szántak – Motorosvilági Történetek 7. rész

Az 1980-as években a Honda mindenfajta motort készített, hogy a lehető legtöbb motorost eltudja csalogatni más gyártóktól. A Super Cub a bringásoknak készült, a CB750 a Triumphtól, a CBR a Ducatitól, az Africa twin a BMW-től, míg a Shadow a Harley-Davidsontól kívánta elcsalogatni az embereket. Hogy mit akart a Honda a PC800-al? Nos, az embereket az autóktól elcsalogatni úgy, hogy valójában nem is egy autóval rukkolnak elő.

Honda Pacific Coast - Wikipedia

A Honda és az Acura együtt tervezték meg a a motorkerékpárt, ami inkább emlékeztet minket egy autóra, mintsem egy hagyományos kétkerekűre. Ez volt a Pacific Coast 800. A mechanikai cuccok műanyag alá voltak rejtve, ami napjainkban azért nem éppen meglepő dolog, de a ’80-as években gyakorlatilag ismeretlen volt. Igencsak kis költségvetésű motorral felszerelt gép volt ez annak idején, V-s elrendezéshez képest meglehetősen finoman járt.

A PC800 annak ellenére egy bukás lett, amilyen erőfeszítéseket a Honda tett az ellen, hogy ez ne következhessen be. Ahelyett, hogy a Super Cub sikere érte volna el a PC800-at, a kereskedések alig bírták eladni a portékáikat, és ugyanúgy kudarcot vallott a célközönség megtalálásában, mint a DN-01, vagy az NM4.

Honda PC800 Pacific Coast: 1989-90, 1994-98 | Rider Magazine | Rider  Magazine

És itt érkezünk el ahhoz a ponthoz, hogy maga az alapelgondolás, miszerint csináljunk motorkerékpárt motorosoknak, mennyire életképes elgondolás. Igazság szerint a robogók, mérettől függetlenül, már képesek betölteni azt a helyet, s még hozzájuk társulnak a kisköbcentis, nem komoly összegekbe kerülő fenntarthatóságú váltós motorok. Sőt, mi több, a kisebb testű motorok, robogók még nagyobb bizalmat is szülhetnek egy autós szemében, hiszen ha valaki úgy dönt, városi cirkálás céljából vesz egy kétkerekűt, nem feltétlen egy 800-as motorra fog beruházni. Persze, értem, azért a PC800 nem egy szokványos motorkerékpár, a Hondának érthető a próbálkozása, de ha egyszer ezek a vasak jól fognak menni a piacon, akkor az még később lesz. Viszont szerintem még bőven-bőven elég a mostani repertoár az igények kielégítéséhez. Érdemes megnézni FortNine videóját a motorral kapcsolatban, hiszen nélküle ez a cikk sem születhetett volna meg!

Ti mit gondoltok a PC800-ról?

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s