Motorok, amiknek az Euro5 lett a végzete

A környezetvédelmi normák, az előírások, amelyeket be kell tartani a motorgyártásban is, áldozatokat követelnek a gyártók részéről. Bizonyos modelleket, például Yamahánál az MT-09-et, felkészítették az előírásoknak megfelelően, azonban számtalan gyártó számtalan motorját “kicsinálták” ezek az előírások. Hozzá kell tenni, bizonyos modellek fölött az a bizonyos kard már ott lebegett, s a szerepet az Euro5 töltötte be.

Honda

A Honda számtalan ismert, közkedvelt motorját felkészítette az Euro5-ös környezetvédelmi előírásokra, mint a CB500 családod, az NC750X-et, az Africa Twint és társaikat. Nem minden modell járt ilyen jól: a VFR800F, Crossrunner, és az 1200 Crosstourer nem lesz frissítve a normáknak megfelelően. Ennek részben a költségük, részben pedig az elenyésző eladási számuk az ok, ezekből a modellekből addig lehet relatíve új darabokat kapni, amíg a készletek tartanak.

Áttekintés – VFR800F – Sporttúra – Választék – Motorkerékpárok – Honda

Yamaha

Mint már a cikk elején is szó esett róla, Yamaháék MT-09-e immáron megfelel az előírásoknak. A vállalatnál a legismertebb “eltűnés” az R6-é, ámbár ez nem teljesen igaz ebben a formában, ugyanis a versenypályákon még megtalálható lesz a motor, szimplán utcai modell nem fog készülni belőle. Ami még mindig jobb, mintha teljesen eltűnne, valljuk be. Az R6 mellett más motorok is hasonló sorsra jutottak, csak ő nekik nem folytatódik a versenypályán a karrier. Az egyik ilyen az XT1200Z Super Tenere és az XV950R, a sereghajtó pedig az SCR950. Európában nem jeleskedtek akkora eladási számokkal, így ebből adódóan Yamaha úgy gondolta, nem érdemes most már frissíteni a modelleket. Ettől függetlenül lehetséges, hogy más kontinenseken továbbra is érkezni fognak új modellek.

Totalbike - Hírek - Elköszön az utcáktól az Yamaha YZF-R6

BMW

Bár Az R nineT népszerű, retro roadster megmarad a motorosvilág utcai színpadján, azért nem lehet teljes az öröm, mivel a “Racer” verzió már nem lesz frissítve. Szögre akasztja kabátját a kis eladási számokat produkáló C650, s átveszi helyét a nemrégiben bemutatott 400-as modell.

2017 - 2018 BMW R nineT Racer

Kawasaki

Kawáéknál sok modell előtt becsukódik sajnálatos módon az ajtó, ezekből a motorokból pedig már csak a 2020-as modelleket lehet majd megvásárolni. Ráadásul egyáltalán nem elhanyagolható motorokról beszélünk, hiszen a ZX-6R, a 400-as Ninja, ZZR1400, Z1000 R, az inkább retrosabb vonalat képviselő W800 tűnik el. A keveset eladott modellek közül sem lesznek további frissítések, ide a J300 és a J125 robogók tartoznak.

ZZR1400 Performance MY 2019 - Kawasaki Magyarország

Royal Enfield

Az indiai vállalat bejelentette, hogy a hosszú utat megtett 500-as Bullet család is útjának végére érkezett, de a 410-es Himalayan továbbra is gyártásban marad. Nemrég pedig be is jelentettek egy 350-es egyhengerest, a Meteort.

Used Royal Enfield Bullet 500 Bike in Bangalore 2012 model, India at Best  Price, ID 24784

Harley-Davidson

Az amerikai vállalat már felfedte a 2021-es felhozatalát az európai piacra, mikor bejelentették a teljesen megújult Pan Americát. Viszont elengedték a Street 750-et, és a teljes 883/1200 Sportster famíliát, habár a 2 éves szabály miatt, amely arra vonatkozik, hogy addig van lehetőségük eladni a modelleket a márkakereskedésekből, még kaphatóak lesznek egy darabig.

Harley-Davidson Sportster

Suzuki

A Suzuki háza tájékán is történtek változások, ugyanis bár a 650-es, kéthengeres, V-s hengerelrendezésű modellek maradnak továbbra is a palettán, változtatásokkal eszközölve, a nagyon alacsony eladási számokkal rendelkező VStrom250 és a GSX250R már nem kap környezetvédelmi frissítést a 2021-es évre.

Suzuki GSX-250R review: Humble commuter rocks Superbike style
Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s