Így születik újjá egy 1969-es Ural! – Motorosvilági Történetek 8. rész

A videó igazi csemege lehet mindazok számára, akik rajonganak a régi vasakért, amelyeket felújítanak. Akkor pedig még nagyobb lehet a hatás, ha te magad is restaurálsz egy múlt századi paripát, hogy újra régi pompájában tündököljön.

1940-ben a Szovjetunió megszerezte a BMW R71 dizájnját és technológiáját a svédektől, akiktől vásároltak bár darab R71-et. A legelső Ural motorkerékpár 1941-ben látott napvilágot, M-72 modell néven. Az Ural motorkerékpárokat eredetileg a II. Világháborúra tervezték, amikor a Szovjetunió elkezdett felkészülni a Németország elleni ütközetre. Viszont, mivel a technológiájuk felett eljárt az idő, amely bebizonyosodott a Finnországgal folytatott csatározások során is, a már fentebb is említett BMW R71 oldalkocsis motorkerékpárt vették alapul. Annak mintájára kezdtek el motorkerékpárokat alkotni. Később pedig, az ’50-es években a katonák ellátására is használta Ukrajna. Ahogyan pedig telt az idő, már nem csak katonai, hadászati célokra felhasznált oldalkocsis motor lett belőle. A szovjet időkben évente 130.000 motor is legurult a gyártósorról, és a csúcs 10.000 munkás foglalkoztatása volt.

Napjainkban is oldalkocsis motorokat gyártanak, akár le kell térni a betonútról, akár csak egy egyszerű aszfaltos kiruccanás a cél. Ezek a négyütemű motorok 2014-től kezdve már befecskendezéses rendszert használnak, léghűtésesek, négy sebességes a váltó, amelyben egy hátrameneti fokozat is helyet kapott, kardántengely biztosítsa a hajtást. 2014-től fogva pedig mindhárom keréken tárcsafék állítja meg a motort.

A videón is látható, felújított motorkerékpár egy 1969-es darab, az M63. Maximális végsebessége újkorában 105 km/óra volt, 8,5 liter benzin csúszott le neki 100 kilométerenként maximálisan, és ugyanekkora távon akár 6 liter olajat is megevett. Nyilvánvalóan egy oldalkocsis motor nem lesz olyan könnyű, mint egy “átlagos” motor, száraz tömege 330 kg. Az egészen pontosan 649 köbcentis blokk 34 pacit sajtolt ki magából. Igazság szerint egy ilyen bámulatosan gyönyörűen felújított vasparipa valószínűleg tudná hozni azt, mint fénykorában, viszont a kreálója inkább egy kellemes dísznek fogja elhelyezni a nappalijának egyik sarkába. Legalábbis én ezt tenném.

Most pedig ti jöttök! Ez a felújított antik motor meghozta a kedvemet arra, hogy Tőletek is megnézzek restaurált, vagy éppen restaurálás alatt álló motorokat. Ha szeretnétek megmutatni, min dolgoztok éppen, akkor ne habozzatok. Ja igen, és ha megengeditek, akkor az oldalra is kiraknám őket! Nos, várom türelemmel az alkotásokat.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s