A szelíd oroszlán: Honda NS 400R

Nem mai csirke már az NS 400-as, de az biztos, hogy mai napig egy durva jószág, pedig a kétüteműek között még szelídnek is mondható.

Honda NS400R 1986 | The world of motorcycles

Az eredeti versenymodellen Freddie Spencer nyert Világbajnokságot 1983-ban, ezáltal pedig a legfiatalabb bajnok lett az 500 köbcentis kategóriában. Rá két évre, mintegy ünneplés okából kifolyólag, a Honda megjelentette az NS400-at, ami Spencer gépének replikája volt. Az eredmény egy rohadt gyors, marha könnyű kétütemű paripa lett, ami bár 100 köbcentivel kisebb, mint az eredeti modell, valamennyivel gyengébb is (hiszen az eredeti versenyménes mindent vagy semmit alapon készült), de méltó utcai verziója lett Spencer motorjának. Mint ahogyan a Grand Pix modell esetében, úgy itt is vízhűtéses, kétütemű, háromhengeres a motor, elég szokatlan, V3-as hengerelrendezésben.

Honda NS400R 1986 | The world of motorcycles

A meglehetősen furcsa hengerelrendezésnél két henger előre tekint, egy pedig vertikálisan lefelé néz. A motor súlypontja alacsonyra került, a tömegközéppont pedig megfelelő. Hogy a motor és maga a tengelytáv is rövidebb legyen, a karburátort ügyesen beillesztették a V alakba, ezáltal hosszában nem foglal plusz helyet. A pusztán 183 kg-os tömegnek és a rövid tengelytávnak hála az NS kategóriája legkönnyebb és leggyorsabb versenyzője.

Bár a kétütemű sportmotorok igazi vadállatok, amik a kegyetlen nyers erőt úgy basszák az emberhez, mint ügyetlen matadort bika a földhöz, az NS-ről ez nem mondható el. Legalábbis nem olyan nyers és durva, mint társai. A Honda saját gyártmányú AT AC-t (magyarra fordítva a teljes neve automatikusan kontrollált nyomaték növelő kamrák lehetnek) használ az első két hengeren, hogy segítse az erő leadását alacsonyabb fordulaton is. Ebből kifolyólag 5000-ig langyos víz, viszont amit efelett művel… Megvan valakinek a Feketevízi Csata a Trónok Harcából, mikor berobban a futótűz?

Cutting Edge: 1985 Rothmans Honda NS400R for Sale - Rare SportBikes For Sale

Mikor pedig előjön az állat az NS-ből, még azt is simulékonyan teszi. 7000 és 10.000 között tartva érzi a legjobban magát, 80-160 km/óra között bárhol kilő a kanyarból olyan szinten, más 1000-es gépek szégyenkezve kulloghatnak mögötte.

A 72 lóerős gépezet végsebessége 202 km/óra, forgatónyomatéka 51 Nm. Tankmérete 19 liter, és elég combos, 7,8 litert fogyaszt 100-on, de őszintén, egy ilyen motornál számít?

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s