Vagány megjelenésű motort szeretnél, de A1-es jogsid van? Ezek bejöhetnek! – Motorokról Röviden 2. rész

A lista három típusban mutat be kettő-kettő motorkerékpárt röviden, azon – leginkább – fiatalok számára, akiknek az elsődleges szempont egy motornál a megjelenése. Természetesen szó sincsen arról, hogy ezek a gépek nem lennének jók, pusztán jelenleg a dizájn, mi alapján a lista összeáll ;).

Naked kategória:

Kawasaki Z125

Képtalálat a következőre: „kawasaki z 125 2020”

A méltán híres Z család legkisebb modellje a Z125, Kawáéktól. Az egyedi Sugomi formatervezés filozófiája eme motoron is tetten érhető, ami annyit tesz, hogy egy ragadozót testesít meg a dizájn, amely éppen vadászik, becserkészi áldozatát. Minden túlzás nélkül azt lehet mondani, hogy a Z125 is jól hozza a filozófia gyakorlati visszatükröződését. Az A1-es jogosítvánnyal vezethető motor kihasználja a kategóriája nyújtotta lehetőségeket, 15 lóerővel gazdálkodhat az a fiatal, aki erre a motorra teszi le a voksát. Ezt a lóerőt 10.000-es fordulatnál adja le. A kicsit alacsonyabb motoregereknek is ideális lehet ez a kisvas, mert 25mm-t lehet még csökkenteni az egyébként 815mm-es ülésmagasságon. 145 kg, ami annyira nem vészes súly, de tény, van könnyebb 125-ös motor is a piacon, meg van nehezebb. Akkor különösképpen jó kezdés lehet a fiatal számára, ha érdeklődik a Z család iránt, innen ugyanis már idő kérdése, hogy a legkisebb mociról a nagytesókra üljön, végigjárva ezzel a „szamárlétrát”.

Honda CB125R

Képtalálat a következőre: „honda cb 125r 2020”

Melyikünk fantáziált már arról, hogy amikor egy kisköbcentis motoron ül, az valójában akár egy négyszer nagyobb vas? Persze, itt nem arról van szó, hogy nem vagyunk elégedettek a jelenlegi motorunkkal, csak jól esik álomföldön járni néha, kellemes. A Honda CB125R pedig egy jó választás lehet, ha nagymotor beütésű gépet szeretnél, de a kor szabta lehetőségek miatt a 125-ös motorokkal kell beérned. A CB125R pontosan 124,7 köbcenti, 13,1 lóerőt ad le 10.000-es fordulaton. A neo café racer stílus egy jó kiállást kölcsönöz a gépnek. A másik naked vetélytársánál valamennyivel gyengébb, nem sokkal, viszont ehhez társul egy 126kg-os súly, ami jó kompromisszum lehet, ha egy tényleg könnyű ’25-ös motor a kitűzött cél. Ha pedig még súlyban ez sem elég, még mindig ott van a Honda Monkey 😀 .

Sport kategória:

Aprilia RS4 125

Képtalálat a következőre: „aprilia rs4 125 2019”

Ha a sportvonalról beszélünk, azt kell, hogy mondjam, nem tartozik éppen a kedvenceim közé. Nem azért, mert valami bajom lenne a stílussal, dehogyis. Csak egyszerűen nem vonz ez az ága a motorozásnak, ha lehet így fogalmazni. Inkább a naked stílus ejtette rabul a szívemet. Viszont ettől függetlenül szívesen gyönyörködök egy-egy szép darabban, egyik ilyen pedig az Aprilia RS4 125, ami mintha csak tükörképe volna az RSV4-nek. Fordított telóival, az élesnek ható idomokkal és az alumínium vázzal egy igencsak jó összképet alkotó motort kapunk végeredményben. A kellemes dolog még, amikor erre a motorra ránézek, hogy hasonlít a kis tesóra is, az Aprilia RS50-re, tehát aki AM kategóriás jogsival rendelkezik, és tovább szeretné vinni a sportvonalat, motorjára találhat az A1-es vasban. Természetesen az olaszok motorja is a kategória csúcsán van a maga 15 lóerejével.

Kawasaki Ninja 125

Képtalálat a következőre: „kawasaki ninja 125 2019”

Kawáéknál nem csak a ’25-ös naked motorok gurulnak le a szalagról, hanem sportmotorok is. A tavalyi évben ugyanis megtört a hosszú évek óta tartó tendencia. 25 év után a 2019-ben megjelent Kawasaki Ninja 125 volt az első A1-es jogsival vezethető kismotor, és ez a visszatérés a kategóriához nem is olyan rossz köntösben mutatkozott meg. A Ninja a már fentebb említett, legújabb Z125 mellett érkezett, amelynek osztozkodik a motorjával, illetve a vázával, azonban az egész megjelenése egy teljesen más csomagolásban tűnik fel. A Ninja a megjelenésével jól beilleszkedik a családfába. A vízhűtéses négyütemű 14,7 lóerővel gazdálkodik, 10.000-es fordulatnál, s az egyhengeres masina könnyedén alapulhat az öregebb Kawasaki Ninja 250SL motorján. A maximális forgatónyomaték 12 Nm, ezt pedig 7.700-as fordulatnál hozza ki magából. 

Retro/Cruiser kategória:

Herald Classic 125

Képtalálat a következőre: „herald classic 125 2019”

Sokan húznak a vagányabbnál vagányabb dizájnnal felruházott motorok felé, amelyeknek már a puszta megjelenésén is látszik, hogy modernséget testesítik meg. Igaz, egyes gyártók, mint például a brit Herald Motor Company, szeretnek a retro vonalakhoz nyúlni, meríteni a régi idők vasaiból. Azon fiatal motorosoknak a Herald Classic 125, ami még csak tavaly jelent meg, okozhat örömet. Nem beszélhetünk a motor személyében az A1 kategóriája csúcsáról, mindössze 10,7 lóerőt képes ez a klasszikus vonalú vas kihozni magából, viszont a végsebessége 112km/óra, ami teljesen jó arra, hogy főútvonalon a fiatal motoregér tudja tartani a forgalom tempóját. A motor igazán alacsony, mindössze 740mm az ülésmagassága, illetve igen könnyű a maga 126kg-os száraztömegével. Jópofa dolog, ami nekem tetszik még a motor megjelenésével, hogy az első teleszkópon gumi porvédők láthatóak. A jó öreg szocializmus idején futott motoromra emlékeztetnek.

AJS Highway Star 125

Képtalálat a következőre: „ajs highway star 125 2019”

A rövidke lista egy cruiserrel zárul. Az AJS Highway Star 125 kifejezetten hosszú utakra tervezett motorkerékpár, amely gondoskodik arról, hogy a komolyabb túrák során se legyen kényelmetlen egy idő elteltével az utazás. Ezt a kissé előretolt, vibrációelnyelő lábtartókkal éri el, illetve a kormány pozíciójával. Azonban, ha már hosszú utazás, ahhoz illik társulnia egy korrekt fogyasztásnak, vagy legalább egy megfelelő tankméretnek, nemde? A maga 19 literes tankjával és 2.5 literes átlagfogyasztásával több, mint 700 (!!) km-t tud vele elmenni a leendő utak királya úgy, hogy nem pancsolja ki az összes benzint. Ebből már adódik is, hogy ez a kisköbcentis cruiser tényleg azoknak a fiataloknak készült, akik szeretnek belevágni a hosszabb túrákba. A motor mindössze 11,4 lóerő, emellett a száraztömege sem egy tollpihe, 164kg-ot nyom. Súlyos, de akinek a cruiser vonal a szimpatikus, ezen nem fog fennakadni. 

Egyetértetek a listával? 😀

Források:
https://www.visordown.com/features/general/6-best-125cc-bikes-first-time-bikers-want-look-cool
https://www.kawasaki.eu/en/products/Supernaked/2020/Z125/overview?Uid=078ECwtYWFFcX15fWl1RXF8OWQleUQtZX1FbXVleX19QW1E
https://www.thebikemarket.co.uk/reviews/honda-cb125r-2018
https://www.motorcyclespecs.co.za/model/aprilia/aprilia_rs4%2011.htm
https://www.motorcyclenews.com/bike-reviews/kawasaki/ninja-125/2019/
https://bikez.com/motorcycles/herald_classic_125_2019.php
https://www.ajsmotorcycles.co.uk/highwaystar-125

Hírdetés

Egy hozzászólás

  1. “Ha a sportvonalról beszélünk, azt kell, hogy mondjam, nem tartozik éppen a kedvenceim közé. Nem azért, mert valami bajom lenne a stílussal, dehogyis. Csak egyszerűen nem vonz ez az ága a motorozásnak, ha lehet így fogalmazni”

    Saját véleményt ne írj, senkit nem érdekel , hogy neked mi jün be v. sem.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s