Szeder Zoltán: Motorozástan – egy kezdő szemével

A könyvekkel kapcsolatos viszonyom már negyedikes korom óta fennáll. Régóta szeretek olvasni, leginkább fantasy műfaj áll szívemhez a legközelebb, de nyitott vagyok még egyéb témákra is.

Valahogyan viszont nem jutott sosem eszembe, hogy motorozással kapcsolatos irodalmat vegyek a kezembe. Nem tudom miért, utólag már én is furcsállom. Amikor ezt a könyvet megláttam, akkor tudtam, hogy nagyon erősen javasolt elolvasnom. Rá pár hétre pedig meg is kaptam ajándékba Szeder Zoltán 12 éves tapasztalatának türelmesen begépelt gyűjteményét, kifejezetten kezdők számára.

Tisztességes borító. Azok, akik már régebb óta ismerik a szerzőt, azoknak a vektoros ábra ismerős lehet.

Már a borítón is felfedezhető szöveg is jelzi, hogy mivel kerül szembe az a motoros olvasó, aki elszánta magát ennek a szakirodalomnak az elolvasására. Ne tessék tehát megijedni, mikor oldalakon keresztül fizikai összefüggések lesznek bemutatva sorjában, mert bizony alaposan belemegy abba a tudományban, amit én érettségi előtti tanulmányom során annyira utáltam.

Viszont, annak ellenére, hogy a fizikára, mármint a tantárgyra, inkább tekintettem ellenségként, mint szükséges rosszként, Zoltán könyve mégis érdeklődéssel töltött el. Bár az elején zavarosak lehetnek a dolgok – és utána még jobban – hoz gyakorlati példákat a szerző azokra a fizikai törvényekre, jelenségekre, amik a motorozás során érnek bennünket. Érdekfeszítően magyarázza el a jelenségeket, bár attól, hogy voltak gyakorlati példák, én kicsit keveslettem belőle, de valószínűleg csak a fentebb leírt apropó miatt.

A könyv az alapvető fizikával kezd, ami a tapadási felületen keletkezik, részletesen veszi sorra a pontokat az erővektor-elmélettől kezdve hiszterézisig.

Az írás második fejezete számomra már inkább volt érdekesebb, ugyanis ekkor kerültek sorra a kerék reakciói. Ahogyan az első fejezetben, úgy itt is nagyon sok mindenre kitért a szerző, még – ami engem valamiért meglepett – a gumirészecskékre is.

A tankönyv harmadik fejezete már a motor irányításával kapcsolatos tudnivalókat szemlélteti, ezt követi az egyensúly, stabilitás, dinamika és még lehetne sorolni egészen hosszan, hogy mennyi minden. Ezeket a fejezeteket külön-külön is szét lehetne szedni, de nem érdemes, mert a fentebb leírtak alapján már érzékelhető, hogy Szeder Zoltán igyekezett a motorozás legfontosabb alapköveit megfelelő gondossággal kidolgozni. Még egy kis alapvető tudnivaló a futómű tuningolásról is bele van csempészve ebbe a szakirodalomba 😀 . Tény, mit tény, nagyon sok mindenről szól ez a könyv, de ha csak egy információ is megmarad abból, amit olvastál, akkor már megérte.

Kezdő szemmel nekem néha sok volt a fizika, azonban a könyvnek durván a felétől ez is változik, mert valamennyivel gyakorlatiasabb irányt vesznek a leckék, amik kifejezetten tetszettek.

A tankönyvben számtalan alkalommal versenyzők képeivel is szemléltetve van a tananyag.

A személyes kedvenc fejezeteim az utolsó kettő, és nem azért, mert már majdnem vége a könyvnek, hanem mert ebben mutatja be a szerző a motoros iskolákat, a stílusokat, illetve a tudatos motorkezelést. Ezek a témák voltak azok, amelyek a legjobban lekötötték a figyelmemet.

A borító hátulja, amely érdekességeket tartalmaz a könyv hátteréről.

Összességében úgy érzem, kezdőként egy elengedhetetlen szakirodalom azon (leendő) motoros számára, aki komolyan szeretne motorozni, és akit igazán érdekel, hogy mikor miért viselkedik úgy a motorja, ahogyan. Az egyik könyvesbolt, amelyik árusítja a Motorozástant, közzétette Facebook-on is az írást, s ott láttam olyan kommentet, hogy ez a könyv nem tanít meg arra, ami a gyakorlatban vár rád, mert csak elmélet. Igen, ez részben igaz, de ha párhuzamosan tanulod az elméletet és műveled a valóságban a gyakorlatot, akkor (ha nem is a fizika „mesés” nyelvén) összefogod tudni kapcsolni az elméletet a gyakorlattal. De szerintem bárki, aki szakmát tanul, vagy tanult valaha, tudja, hogy az is így működik. Úgyhogy, köszönöm szépen, hogy lehetőségem volt ezt az igen alapos szakirodalmat elolvasni, ha elkezdődik a motoros szezon, valószínűleg megfog még a kezeim között fordulni.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s