Nem elég izmos a motorod? Volkswagen blokkot bele!

Ilyen az, amikor a ház ura nem elégszik meg 600 köbcentivel, hanem valami sokkal nagyobbra vágyik a szíve.

Mit is tenne egy átlagos ember abban az esetben, ha úgy érzi, a moci, amit hajt, már nem elég nagy a számára. Vagy esetleg nem elég jó az a gyorsulás, ugyan egyedül még el lehet vele menni szerpentinezni, de már csomagokkal megpakolva már nem az igazi, na, ha még az asszony is velünk jön, pláne nem kóser, amit a vas nyújt.

Egy átlagos ember fogná magát és eladná, esetleg emlék gyanánt megtartaná motorját és beruházna egy nagyobb vasra.

De ez az opció nem jöhet szóba emberünk esetében. Lee Fikes kicsit máshogyan gondolkodott, mint mi gondolkodnánk egy hasonló szituációban. Az eredmény pedig még igen tetszetős egy jószág lett a végén. Ezt az igen komoly problémát úgy oldotta meg, hogy fogott egy autóblokkot és azt kicserélte a motorblokkal. Megduplázta a hengerek számát a képeken látható, szerény R60-on.

A történet akkor kezdődött, amikor vásárolt magának egy vadiúj BMW R60-at abból a célból, hogy Yucatán-félszigetre guruljon el mézeshetekre újdonsült feleségével a hátsó ülésen. Azonban rájött arra, hogy ez a 600-as gép nem éppen a legjobb számára a középtartományban, nem biztosít elég erőt a romantikus naplementébe történő belemotorozáshoz, pláne nem csomagokkal.

Így jött hát az ötlet, hogy bizony nem eladni kell ezt a motort, hanem megtolni egy kicsit. Annyira megtolta, hogy nem is az az erőforrás hajtotta a vasat az átalakítás után.

Mint már említést tettem róla, egy négykerekű blokkját kapta meg az akkor még zsír új R60, s hozzá kell tenni, egy 600-as gép a ’70-es évek előtt még egy igazán nagy gépnek számított. Még a szuperbike éra motorjai és más nagy gépek ekkor nem voltak. Így a BMW izmosításának a lehetőségei igazán lekorlátozódtak.

Így esett a választás egy 1.5 literes Volkswagen motorra, amit még tunningolt, mielőtt az R60 vázára rögzített volna. Fikes, a teljesítmény növelése érdekében kicserélt egy halom eredeti alkatrészt, közöttük készletnyi Thomas Tomahawk szelepfedelet. Mindemellett emberünk még dolgozott egy Sherman tankon is, mintegy „hobbiként”, szóval összesen négy henger felhelyezése valószínűleg csak egy olyan egyszerű művelet volt számára, mint nekünk a gyújtás ráadása gépünkre. Bár egy jó öreg ETZ berúgása vetekedhet azért vele, de ne izmozzunk.

Visszatérve a tárgyra, Fikes kicserélte még a lámpákat is dupla fényszórókra, és még egy Harley-Davidson hengerfej hőmérsékletmérőt is rádobott. Így tehát az 1967-es BMW R60 „Fikobike” egy 1500 köbcentis szörnyeteg lett, mely masinát 2019-ben árverezésre bocsájtották.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s