Verge TS, a nyomatékszörny

A Verge egy finn vállalat, amely elektromos motorok gyártásával foglalkozik, korábban RMK néven volt ismert. A 2019-es EICMA során gyakorlatilag a gyártónak adták a koronát a középtengely nélküli hátsó kerékkel felszerelt elektromos motorjukért, a Verge TS-ért. A hátsó kerék rögzítésére irányuló módszer nem újdolog –1989-ben Franco Sbarro találta fel a módszert – nem nevezném kifejezetten elterjedtnek, ámbár szerény véleményem szerint piszok jól mutat.

Azonban a Verge TS, korábbi nevén RMK E2, nem csak az egyedi hátsókerék rögzítéséért érdemel odafigyelést, hanem azokért a technikai paraméterekért, amit nyújtani képes. A moci ugyanis 80 kW-os, 107 lóerős, ami egy olyan teljesítmény, mely bőven elég szórakozást képes nyújtani. Ehhez csatlakozik még egy olyan bődületesen nagy forgatónyomaték, aminek már az olvasásától is izgalomba jöhet az adrenalin mániás motoregér, ugyanis a Verge TS kereken 1000 Nm-es forgatónyomatékot képes leadni, ami egyszerűen brutális. Jó, ez nem azt jelenti, hogy villámgyors lesz a pilóta, azonban elmondható, hogy az utóbbi időben ismeretes elektromos motorok közül a Verge TS a legerősebb.

Ugyanis, a Zero SR/S 190 Nm, Energica Eva Ribelle 215 Nm, Damon Motorcycles Hypersport 200 Nm leadására képes. Egyszerűen elképesztő, mit hoztak össze a finnek.

De persze félreértés ne essék, a motor bitang erős, azonban a felsorolt elektromos vasak mind megverik, ha a lóerőt és a végsebességet nézzük.

Ha már végsebesség, a finnek 170 km/órára engedték a végét, ami a szegmensen belül nem kirívó érték, de ezt a vasat a nyomatékának hála inkább eltudom képzelni az erdélyi hegységekben, mint német autópályán, ahogyan sivítva veri a 200 km/óra feletti sebességet. 0-ról 100-ra pedig kevesebb, mint 4 másodperc alatt gyorsul.

És mi a helyzet a hatótávval és a töltésidővel? Elektromos motorhoz képest mindkettő korrektnek mondható, 300km-es táv megtételére alkalmas városon belül, kívül pedig 200km-t lehet vele elmenni. Töltésideje pedig nagyjából 4 óra 100%-ra, de természetesen itt is elérhető a gyorstöltő, aminek köszönhetően 40 perc alatt megszívja magát.

Az ára a Verge TS-nek pedig igen karcsú, a jelenlegi árfolyam szerint közel 9 millió forint.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s